Omiljeno jelo primorske i dalmatinske kuhinje, mada po samom nazivu jela, poreklo nas vodi do italijanske kuhinje, (pasta e fagioli).
Jelo jednostavno možemo nazvati čorba od pasulja sa testeninom. Podjednako je dobro kako u zimskom, tako i u letnjm periodu i predstavlja pravi izbor za sve ljubitelje slow food-a. Ono što je najbitnije priprema je laka i ne oduzima puno vremena.
Šta nam je sve potrebno:
300 g pasulja
150 g pancete
200 g testenine pene
1 l fondija ( od povrća )
1 glavica luka, srednja
2 čena belog luka
1 veća šargarepa
pola srednjeg celera
1 paškanat
2 lista lovora
Kašika paradajz pirea
maslinovo ulje/suncokretovo
majčina dušica, nana, peršun
so, biber
Način pripreme:
Pasulj pre kuvanja natopiti preko noći, pa ga potom skuvati. Za one koji nemaju dovoljno vremena, dobra alternativa je pasulj iz konzerve. Pastu skuvajte “al dente” zasebno prema uputstvu koliko je vremena potrebno za kuvanje, uz dodatak soli. Preporučujemo pene rigate (grkljančiće), ali isto tako dobar izbor su i fusli, njoke, pipe, farfale, bilo koja kratka testenina. Na maslinovom ulju izdinstajte sitno naseckano povrće.
Sve to nalevati fondijem tokom kuvanja.Pancetu iseći na tanke komadiće , propržiti je uz 2 čena belog luka, jednu kašiku pirea od paradajza, peršun i dodati u prethodno izdinstane sastojke. Vegetarijanci mogu da izostave slaninu. Nalijte još fondija, začine: lovorov list, majčinu dušicu, nanu, so, biber i na kraju pasulj. Zajedno kuvati još 30 minuta na srednjoj vatri. Skuvanu paštu (testeninu) dodajte gotovom fažolu (pasulju), spojite ih zajedno u jedno divno jelo.Na kraju dodajte sitno naseckan peršun. Prilikom serviranja paštu fažol možete posuti narendanim parmezanom, za puniji ukus.
Uživajte!
https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.