Pastirska pita je klasično englesko jelo koje se sprema u celoj Engleskoj ali i Irskoj, sa malim razlikama.
Pored pudinga i skonsa, ovo je zasigurno treće najpoznatije jelo iz Engleske. Pravi se od krompira i jagnjećeg mesa.Ukoliko koristimo neku drugu vrstu mesa kao što je junetina, onda se ova pita zove Cottage pie. Ako poželite lakšu varijantu ovog jela, možete je napraviti sa ribom ili piletinom, a možda i sa raznovrsnim povrćem.
Šta nam je sve potrebno:
Fil od mesa:
- 500 gr mlevenog mesa (jagnjeće,ovčije)
- 1 veća glavica luka
- 3 čena belog luka
- pola srednjeg celera
- 2 srednje šargarepe
- 300 g smrznutog graška
- 4 kašike brašna
- 300 ml bujona
- timijan, ruzmarin
- so, biber
- 2 kašike worcester sosa
- kašika paradajz pirea
Pire od krompira:
- kilogram krompira
- 50g putera
- 150ml mleka
- 100g rendanog sira (čedar)
Način pripreme:
- Luk naseckati na tanke režnjeve, šargarepu i celer na sitne kockice.
- U tiganj staviti ulje, crni luk, beli luk, pržiti 2-3 minuta, potom šargarepu i celer, začine, dinstati nekoliko minuta, dodati meso, pržiti dok meso ne promeni boju i postane rastresito, so i biber. Potom dodajemo vorčester sos, paradajz pire, brašno, pržiti 1-2 minuta, pa naliti bujon i ostaviti na tihoj vatri da se tečnost skroz ukrčka. Pred sam kraj dodati grašak i sačekati da se fil prohladi.
- Pire praviti na standardni način.Oljušten i iseckan krompir na četiri dela kuvati u blago posoljenoj vodi. Kada je krompir skuvan, iscediti vodu, dodati komad putera, mleko, narendani sir, so i biber. Štapnim mikserom umutiti pire u fini krem, srednje gustine.
Slaganje pite: Na dno posude staviti pripremljen fil, na to krompir pire prekrivajući meso, viljuškom napravite šare po pireu i stavite pastirsku pitu da se peče 30 minuta na 200 stepeni, sve dok krompir od gore ne porumeni. Servirati uz zelenu salatu.
Jelo je vrlo ukusno, jednostavno se pravi i idealno je za nedeljni ručak. Ova količina je dovoljna za 4-6 osoba.
Uživajte!
https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.