PasuljPasulj, foto: neal and molly jansen / Alamy / Alamy / Profimedia

Paulj sa rebrima je mnogima prva asocijacija na zimu.

Pasulj sa rebrima je jedno od najomiljenijih jela u srpskoj kuhinji, bogato i zasitno jelo koje je savršen obrok za hladnije dane.
Evo recepta i uputstva za pripremu:

Sastojci:

500 g suvog pasulja (po mogućstvu beli ili tetovac)
1 kg svinjskih rebara (po mogućstvu sa malo mesa)
1 velika glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
2 šargarepe
1 veza peršuna
2 lovorova lista
1-2 krompira (opciono)
1 kašičica crvene paprike (slatke)
So i biber po ukusu
1 kašičica sušenog majčine dušice (po želji)
2-3 kašičice suve začinske mešavine ili povrtnog bujona (ako želite jači ukus)
2-3 kašike ulja ili svinjske masti
1 kašičica brašna (opciono, za zgusnjavanje)
2-3 kašičice vinskog ili alkoholnog octa (opciono, za poboljšanje ukusa)

Priprema:

Priprema pasulja:
Suvi pasulj isperite pod hladnom vodom, a zatim ga stavite u veliku šerpu sa hladnom vodom. Ostavite da odstoji oko 8 sati, ili još bolje, da se natopi preko noći.
Nakon što se pasulj natopi, procedite ga i stavite u novu, čistu vodu. Dodajte malo soli (po želji, ako se odlučite za so u ovoj fazi) i stavite na šporet da se kuva.

Priprema rebarca:
Svinjska rebra operite i iseckajte na komade, ako nisu već isečena. Stavite ih u veliku šerpu i prelijte sa hladnom vodom, tako da budu potpuno prekrivena. Dobro ih operite u dve vode.
Zatim sipajte novu vodu i prekrijte rebarca.
Kuvajte ih na srednje jakoj vatri dok ne omekšaju, što obično traje oko 40-60 minuta, zavisno od veličine i vrste rebara. Po potrebi, skidajte penu koja se stvori na površini vode.

Priprema povrća:
U međuvremenu, crni luk očistite i sitno iseckajte, beli luk zgnječite ili sitno iseckajte, a šargarepu ogulite i isecite na kolutove.
U velikom tiganju, zagrejte malo ulja ili svinjske masti. Dodajte crni luk i pržite ga dok ne postane staklast (oko 5 minuta). Zatim dodajte šargarepu i pržite još nekoliko minuta dok povrće ne omekša.
Dodajte beli luk, crvenu papriku, majčinu dušicu, suve začine ili povrtni bujon, a sve dobro promešajte.

Kombinovanje pasulja, rebarca i povrća:
Kada su rebra omekšala, izvadite ih iz šerpe i stavite na stranu. U supu od rebara dodajte prethodno pripremljeni pasulj (koji je već počeo da se kuva), kao i proprženo povrće.
Sve dobro promešajte, vratite rebra u šerpu, dodajte lovorov list i nastavite sa kuvanjem dok pasulj ne postane mekan (oko 45 minuta do sat vremena).
Po potrebi, dolijte još malo vode, ali pazite da jelo ne bude previše tečno – trebalo bi da ima gustu, supastu konzistenciju.

Zgušnjavanje i finalni dodaci:
Ako želite da jelo bude još gušće, u maloj šolji rastvorite kašičicu brašna u malo hladne vode i dodajte ovu smesu u supu, dobro promešajte i kuvajte još 10-ak minuta. Ako želite da izbegnete brašno, ispasirajte dve kašike kuvanog pasulja.
Na kraju, proverite da li je jelo dovoljno slano i začinjeno. Ako želite, dodajte malo vinskog ili alkoholnog sirćeta za dodatnu svežinu u ukusu.
Iseckajte svež peršun i pospite ga po jelu pred kraj kuvanja.

Serviranje:
Pasulj sa rebrima poslužite vruć, uz hleb ili pogaču. Mnogi ga vole uz kisele krastavce ili neku salatu po izboru.

Saveti:

Začini: Ako volite ljuto, možete dodati malo ljute paprike u prženi luk, ili čak sveže ljute papričice dok kuvate pasulj.
Za bogatiji ukus: Dodavanje malo sušenih dimljenih kobasica ili slanine u fazi kuvanja rebara može poboljšati ukus i dati jelu dimljeni aromatičan ton.
Pasulj: Pasulj treba da bude mekan, ali ne previše raskuvan, pa je važno pratiti kako se kuva.

Ovo jelo je izuzetno zasitno i bogato, idealno za obilan ručak ili večeru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari