Pavlova torta, recept i priča o kolaču koji svi vole 1Pavlova torta, Fotografija: Shutterstock

Pavlova torta ime je dobila po slavnoj ruskoj balerini Ani Pavlovoj. Ako je verovati pričama, ona je 1926. bila na turneji u Australiji i Novom Zelandu, te je tadašnji glavni kuvar u hotelu Velington osmislio nežnu, zaigranu i valovitu poslasticu u njenu čast, a inspiraciju je pronašao u kostimu za balerine, odnosno njenom donjem delu.

Pavlovu tortu mnogi zovu kraljicom među tortama, Više detalja otkrijte u nastavku…

Prema verziji iz Australije, koju prenosi BBC Food, Pavlovu je kreirao kuvar Herbert „Bert“ Saša u hotelu Perpla’s Esplanade 1935. godine, a imenovao ju je upravnik kuće Hari Nairn, koji je primetio da je „lagana poput Pavlove“, piše gastro.24sata.hr.

 

U intervjuu za Dan žena 1973. godine, Saša je rekao da su ga vlasnica Elsi Plaumen i Nairn angažovali da napravi nešto „drugačije i jedinstveno“ u vidu kolača. „Oduvek sam žalio što je beze torta pretvrda i hrskava, pa sam se upustio u stvaranje nečega što bi imalo hrskavu spoljašnjost, a meku unutrašnjost“, rekao je. „Nakon mesec dana eksperimentisanja – i mnogih neuspeha – pogodio sam recept koji danas opstaje u mnogim kuhinjama“.

Bilo kako bilo, jedno je sigurno – Ana Pavlova bila je selebriti svog vremena, obožavana i cenjena u čitavom svetu. Kao rezultat toga, mnogi kuvari su svoja jela nazvali po njoj.

U Francuskoj su to bile žablji bataci à la Pavlova, dok se u Americi mogao da se proba Pavlova sladoled.

Ono što je bitno jeste da je Pavlova desert, napravljena od beze kora te ima oštru spoljašnost, ali nežnu i meku unutrašnjost i obično je nadevena voćem i šlagom. Zbog toga, pripremili smo jednostavan recept koji će moći da sledite i početnici u kuvanju, a njegova autorka jeste jedna i jedina Meri Beri.

Sastojci:

Za koru od belanaca:

6 velikih belanaca, 350 g šećera 1 kašičica sirćeta od belog vina, 1 kašičica kukuruznog brašna

Za fil:

600 ml slatke pavlake ili šlaga, 50 g šećera, 200 g jagoda, 300 g malina, 200 g borovnica, 50 g semenki nara, po izboru nekoliko listova nane, za ukrašavanje

Priprema:

Zagrejte rernu na 160 stepeni. Pleh obložite papirom za pečenje i na njemu nacrtajte krug od 30 cm. Stavite belanca u posudu i čvrsto ih umutite. Postepeno, mešajući na maksimalnoj brzini, dodajte šećer dok smesa ne postane čvrsta i sjajna. Sirće i kukuruzno brašno pomešajte u šoljici i mešajte dok ne dobijete glatku smesu.

Zatim je sastavite sa smesom od belanaca. Rasporedite smesu na papir za pečenje unutar nacrtanog kruga.

Ne morate preterano da se trudite, jer čar Pavlove i jeste u tome da izgleda zaigrano.

Ubacite beze u sredinu rerne, smanjite temperaturu na 140 stepeni i pecite sat vremena ili sat i po. Pavlova će biti bledo kremaste boje, ali ne bela. Isključite pećnicu i ostavite Pavlovu unutra da se ohladi.

U međuvremenu pripremite fil. Umutite slatku pavlaku ili šlag i u nju dodajte po želji pastu od vanile ili ekstrakt vanile, ako želite dodatni ukus. Uz pomoć kašike nanesite na gotovu koru Pavlove, a na vrh zatim rasporedite jagode, maline i borovnice. Ukrasi sa semenkama nara i listićima nane, po izboru.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari