Tiganje treba prati nakon svakog korišćenja, i to vodom, sapunicom i neabrazivnim sunđerom. Ostaci masnoće ili hrane, makar bili i minijaturni, mogu da se zadrže na tiganju i potom pri sledećem korišćenju zapeku, nećete moći da ih skinete a vremenom ćete početi da primećujete da vam hrana zbog njih zagoreva.
Stručnjaci kažu da je najvažnije da pustite da se posuđe potpuno ohladi, pre nego što u njega sipate vodu i sapunicu. Mnogi ovde prave grešku, i sipaju vodu u vruć tiganj misleći da će toplota koja se zadržala dodatno pomoći proces čišćenja. To može da vam iskrivi tiganj i ošteti premaz.
Posebno pazite ako pravite veliku razliku u temperaturi – nije strašno ako topao tiganj polijete toplom vodom, ali ako je tiganj hladan a voda vruća, ili tiganj još uvek vruć, a voda hladna, iz česme, rizikujete da ga ozbiljno oštetite.
Najbolje bi bilo da pokupite što je moguće više masti i bacite je u smeće pre nego što stavite tiganj u sudoperu Nećete moći da uklonite svu masnoću pre nego što stavite posudu pod tekuću vodu. Ali, ako niste uspeli da uklonite dovoljno masnoće, najpre isperite tiganj hladnom vodom.
Kombinacija deterdženta za pranje sudova i tople vode u interakciji sa masnoćom formira emulziju. Mast će se „otopiti“ pod vrelom vodom i dok je topla kliziti niz odvod. Nažalost, kada se ohladi, može začepiti cevi.
S druge strane, hladna voda će održati mast čvrstom. Ostaće vam veći „komadići” umesto da se mast topi i kasnije učvršćuje u cevima.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.