Pet namirnica koje bi češće trebalo da jedete u junu: Idealna hrana za visoke temperature 1Foto: Shutterstock/SerPhoto

U junu zvanično počinje leto i zato bi trebalo malo da se prilagodi ishrana i jede zdravija i laganija hrana kako bismo se lakše nosili s visokim temperaturama.

Dijetetičarke Nikol Rodrigez i Jo Peterson izdvojile su pet namirnica koje bi ovog juna svakako trebalo da se nađu na vašem jelovniku.

Artičoke

Artičoka i nije tako popularna namirnica na našim jelovnicima, ali budući da su dobar izvor vlakana, mogu da budu odličan dodatak brojnim obrocima. Jedna artičoka srednje veličine otprilike sadrži 60 kalorija, 3,5 grama proteina i sedam grama vlakana. Bogata je kalijumom, koji je važan elektrolit za regulaciju ravnoteže tečnosti u telu.

Breskve

Breskve, ali i drugo koštunjavo voće dobar je izbor tokom letnjih dana. Međutim, dijetetičarka Rodrigez posebno ističe zašto bi trebalo da jedemo breskve. Jedna breskva srednje veličine sadrži samo 80 kalorija, tri grama vlakana i dva grama proteina. Osim toga, sadrži i beta karoten, važan antioksidans koji se pretvara u vitamin A i važan je za imunitet i zdravlje očiju.

Rabarbara

Poput artičoki, rabarbara nije toliko popularna namirnica. Međutim, ona je izvrstan dodatak slanim i slatkim jelima, a može se koristiti i kao dodatak prirodnim sokovima. Jedna šolja rabarbare sadrži 30 kalorija i dva grama vlakana.

„Rabarbara se izvrsno slaže sa sezonskim bobičastim voćem kako bi se napravio zabavan, aromatičan kompot za uživanje uz grčki jogurt, tost ili slane proteine“, kaže Peterson.

Jagode

Dijetetičari svakodnevno preporučuju jagode i to s dobrim razlogom. Naime, jedna šolja jagoda sadrži 50 kalorija, tri grama vlakana i 85 miligrama vitamina C, a poznato je da vitamin C igra važnu ulogu za imunitet i proizvodnju kolagena u koži. Međutim, trudite se da nabavite jagode iz organskog uzgoja i izbegavajte da ih kupujete u marketima jer su pune pesticida.

Sveži sir

Iako je sveži sir dostupan tokom cele godine, jun je nacionalni mesec mlečnih proizvoda. Rodrigez preporučuje da u svoju ishranu uvrstite sveži sir. To je odličan način da unesete više proteina i važnih nutrijenata. Jedna šolja nemasnog svežeg sira sadrži 24 grama proteina i otprilike 180 kalorija. Osim toga, dobar je izvor kalcijuma, koji je neophodan za održavanje jakih kostiju te rad mišića i nerava, prenosi Eating Well.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari