Da li se jaja spadaju u zdravu hranu ili imaju više negativnih nego pozitivnih efekata na ljudski organizam? O ovoj dilemi se decenijama vode rasprave. Na sreću ljubitelja ove namirnice, naučnicu su u međuvremenu pokazali da su jaja zaista zdrava, ali samo ako se konzumiraju u umerenim količinama.
Koje su to nuspojave koje možete doživeti ako jedete previše jaja i koja količina jaja se smatra preteranom? Sajt Eat This, Not That daje odgovore na ova pitanja, a mi vam savetujemo da ih veoma ozbiljno shvatite.
Koliko jaja je previše jaja?
Jedna porcija jaja je jednostavno jedno jaje ili dva belanca. Ali teško da možete napraviti zadovoljavajući omlet od samo jednog jajeta. Prema Mejo klinici, većina zdravih ljudi može da jede do sedam jaja nedeljno, da to ne ostavi nikakve posledice na zdravlje njihovog srca, prenosi N1 Zagreb.
Studija iz 2018. u naučnom žurnalu American Journal of Clinical Nutrition čak je otkrila da konzumiranje do 12 jaja nedeljno tokom tri meseca nije uticala na faktore kardiovaskularnog rizika kod osoba s predijabetesom i dijabetesom tipa 2.
Različiti faktori mogu uticati na to koliko je jaja previše za svakog pojedinca. Ako imate bolest srca ili dijabetes, razgovarajte sa svojim lekarom kako biste odredili nedeljni limit za vas.
Pet mogućih nuspojava preteranog konzumiranja jaja
1. Možda ćete unositi previše holesterola
Većinu holesterola u našoj krvi proizvodi jetra, a manji procenat unosimo hranom. Ipak, jaja sadrže velike količine holesterola – oko 190 miligrama. U zavisnosti od drugih namirnica u vašoj ishrani, možete lako premašiti preporučeni dnevni unos holesterola ako u proseku jedete više od jednog jajeta na dan.
2. Mogli biste da povećate rizik od srčanih bolesti
Većina stručnjaka se slaže da jedno jaje dnevno ne povećava rizik od srčanih bolesti. S druge strane, tri ili četiri jaja svako jutro mogla bi biti druga priča.
Velika meta-analiza iz 2022. objavljena u naučnom žurnalu Circulation zaključila je da su veće dnevno konzumiranje jaja i rast holesterola u ishrani povezani s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i smrti. Dodatna istraživanja mogla bi razrešiti godine naizgled protivrečnih dokaza povezanosti jaja i srčanih bolesti, ali za sada je verovatno mudro jesti jaja u umerenim količinama.
3. Mogli biste da se ugojite
Ako za doručak uz jaja konzumirate i tešku hranu poput masnih kobasica, kolačića, slatkih palačinki ili kafe s šećerom, ovaj obrok će postati opterećenje za vaš organizam, a velike su šanse da ćete nabaciti koji kilogram.
4. Mogli biste povećati rizik od dijabetesa
U studiji iz 2009. objavljene u naučnom žurnalu Diabetes Care piše da su ljudi koji su jeli više od sedam jaja nedeljno imali veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 od onih koji su jeli manje od sedam jaja u istom periodu. Ipak, druga su istraživanja otkrila da konzumiranje jaja zapravo može poboljšati kontrolu šećera u krvi i osetljivost na insulin kod ljudi s predijabetesom i tipom 2.
5. Možda ćete na kraju jesti više nezdrave hrane
Način kuvanja jaja ne menja njihov uticaj njegovih hranljivih materije, ali ono s čime ih kuvate sigurno može. Mnogi ljudi prže svoja jaja na maslacu ili ih poslužuju s prerađenim mesom s visokim udelom masnoće i natrijuma, poput slanine ili šunke. Na taj način jaja mogu biti sredstvo za nesvesno konzumiranje viška zasićenih masti, natrijuma i velike količine kalorija. To (možda više od samih jaja) može dovesti do povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti, prenosi Večernji.hr.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.