Pet saveta o zdravom konzumiranju voća donosi diplomirana nutricionistkinja Ivana Mišić.
1. Voće se jede između obroka, kao samostalan obrok jer se jedino tako svi hranljivi sastojci sintetišu u crevima i organizam iz njih uzima sve što je potrebno.
Potrebno je određeno vreme da bi se voće svarilo tako da treba da mu damo dovoljno vremena između obroka i tako ne opterećujemo naš organizam drugom hranom koja bi samo produžila period varenja i smanjila iskorišćenost svih nutritivnih sastojaka iz voća.
2. Voće ne treba jesti nakon obilnog obroka. Voće pomešano sa drugom hranom u našim organima stvara nepotrebne kiseline koje stupaju u reakciju sa drugom hranom, pa se hrana i voće ne vare kako treba, a mi osećamo stomačne tegobe.
https://www.instagram.com/p/CFR7CIRpF4A/
3. Voće sadrži mnoge vitamine koji su potrebni našem organizmu. Znam nisam otkrila Ameriku ali iako svi vezujemo voće samo za vitamin C mnogi plodovi sadrže i vitamin K, E, A i vitamin B grupe koji su takođe jako važni našem telu.
4. Voće pomaže u varenju – voće i povrće sadrže celulozu koja potpomaže varenje, olakšava rad i pražnjenje creva. Osim toga, bogati su i vlaknima, koja stimulišu pokrete creva i smanjujući rizik od pojave proširenih vena u rektalnoj regiji.
5. Voćem možete smanjiti rizik od dijabetesa – ukoliko voće budete uzimali kao “slatkiše” kontrolisaćete nivo šecera u krvi i samim tim smanjiti rizik od pojave dijabetesa (sve iako imate genetske predispozicije za to).
Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.