Pet trikova kako da prepoznate kvalitetno pivo

PROMO TEKST

Ostavite komentar


  1. Treba u sirokom luku izbegavati sva ova idustrijska piva… Da ona stvarno imaju kvalitetne sastojke u sebi sigurno ne bi cena bila 50-60 din 0.5l… Ako neko voli pivo i zeli da uziva u istom neka pocne da istrazuje kraft piva , cije su cene okvirno oko 300 din 0.5l… Bolje popiti dve tri case nedeljno nekog domace maloseriijskog pravljenog piva i uzivati u pravom ukusu i mirisu neko se nalivati kukuruznim mutagenom punim razne hemije

  2. Ima 49 godina kako sam ljubitelj i potrošač raznih vrsta piva , pa se smatram dobrim poznavaocem tehnologije i ukusa piva . ne bih se bavio analizom raznih ukusa , jer se o tome ne vredi raspravljati . Za mene je
    ,, Jelen “ pivo apsolutno najgoreg ukusa na Beogradskom tržištu . Imaju najagresivnije reklame , pa su sada počeli i sa ovakvim perfidnim u smislu učenja potrošača kako da prepoznaju ,, dobro “ pivo . Ja ću i dalje ostati prvržen ,, BIP -ovom “ svetlom pivu , uz nastojanje da stalno stičem nova iskustva i sa svim ostalim vrstama piva koja mi dođu nadohvat . Živeli !

  3. Kao neko ko se mal(k)o doznaje u razne „tehnologije“ ,pa i u tehnologiju proizvodnje piva,potpuno se slazem sa komentarom „Mihailo Vukovic“ -em osim u jednom,a to je da je „BIP“ pivo „kvalitet“ !!! Bicu „neutralan“ pa cu reci samo jedno:“dobro pivo se pravi iskljucivo od (dobre) vode,(cistog) jecmenog slada i hmelja“ !!!! Nista ni vise ni manje,pa ko voli nek’ izvoli !!!!

  4. Apatinska Pivara?!
    Bese li to nekada pivara koja je proizvodila ‘Jelen Pivo’ jedno od najboljih piva na Balkanu, dok ga nije prodala Belgijancima koji su bez blama dodali prehrambenu zutu boju u pivo jer im nije bilo ‘dovoljno zuto’, … i onda to bez problema napisali na etiketi (tj. da im je pivo ‘farbano’)???!!
    I sada su ovde da bi nas ‘poducili’ nesto o ‘kvalitetu piva’??!

    :))))))))))))

    1. Eee, mo’ Dragoje, pišeš, kao da si vrstan poznavaoc Belgijanaca. Kad je si se javivo, što ne iznese i podatak da ti isti Belgijanci prozvode pivo i“i tako“ u kontinuitetu 1400 godina!!! da imaju 600 različitih vrsta piva! Da imaju i 400 takozvanih „malih“ proizvođaća piva koji se time bave stolećima, prenoseći znanja s kolena na koleno, kroz stotine godina…… toliko o „dovoljno žuto“ i „farbano“. Nemoj učiti naučenog iliti „tatka, kako se deca prave!“…

  5. Srpski fenomen: glavni sastojak piva, koji najviše utiče na kvalitet je voda, više od 50% piva na srpskom tržištu je iz pivara na području Vojvodine, a Vojvodina u Srbiji ima najgoru vodu! Baš me zanima kako to u Apatinskoj pivari od loše vode „predano i odgovorno stvaraju pivsku magiju“ .

    1. Vodovodska voda u Vojvodini jeste ocajna, ali vecina pivara se vodom ne snabdeva iz vodovodnih cevi nego iz nekoliko stotina metara dubokih arteskih bunara. Pivo se pravi sa tom dubinskom, arteskom vodom. Ti arteski bunari su namenski buseni, najcesce su u krugu pivare i koristi ih samo pivara za svoje potrebe, znaju da budu stari i po vise od sto godina i imaju veoma kvalitetnu vodu.

  6. Vidim da mnogi od vas pišu o kvalitetu vode kao glavnom problemu piva, što uopšte nije tačno. Dakle voda se u pivarama svede hemijskim procesima na čist H2O, iz prostog razloga da bi isto pivo proizvedeno na dva različita mesta imalo isti ukus. Složio bih se sa konstatacijom da je Jelen pivo izuzetno lošeg kvaliteta, kao i velika većina domaćih, pa i dobar deo uvoznih piva. Razlog lošeg kvaliteta je kukuruz, odnosno kukuruzna krupica koja se stavlja u pivo da bi isto bilo jeftinije. Potreban je zakon o pivu koji zabranjuje upotrebu stočne hrane u proizvodnji piva i pivo će biti daleko kvalitetnije.
    Što se tiče dileme lager ili craft, to je već stvar ukusa i platežne moći. Volim i jedna i druga, a ponajviše češki pilsner (lager)…

    1. Vaša dilema lager ili craft je potpuno pogrešna jer ne postoji ovakva podela piva. Lager je stil piva, a craft je zanatsko pivo koje se pravi u mikropivarama ili u kućnim uslovima, što će reći da postoji i lager pivo koje je craft. Vi ste verovatno mislili na podelu između lager i ale (ejl) piva. Razlika je u temperaturi fermentacije, prvo fermentira na nižim, a drugo na višim temp.

  7. Ovo je očigledno plaćen tekst kojim se reklamira Jelen pivo. To pivo se pravi od kukuruzne krupice (stočna hrana) i uopšte tehnički nije pivo, a da se kukuruzna krupica fermentira potrebno je u nju da se ubace enzimi (najverovatnije GMO enzimi) tako da ja lično to pivo izbegavam u širokom luku. Autor ovog teksta bi trebalo prvo da bude upućen u sve ovo kada već piše o pivu. Svako treba da pročita prvo sastav pre nego što kupi bilo koje pivo, to je moj savet.

Ostavite komentar


Život

Naslovna strana

Naslovna strana za 21. i 22. decembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Igor Brakus, radijski voditelj

Kao što sam naziv kaže, ako danas ne saznamo ono što se dogodilo danas, već sutra će biti kasno.