pijani šaranFoto: Shutterstock/Alex Chippendale

Pijani šaran je bez ikakve dileme kralj svake posne slavske trpeze! Ukusno riblje meso, aromatizovano limunom, začinskim biljem i obaveznim belim vinom stvara pravu harmoniju ukusa i predstavlja istinski delikates kome je teško odoleti. Bilo da ga pečete sa pirinčem, krompirom ili drugim povrćem po želji, ovo jelo garantuje slast i istinski gurmanski užitak!

Pijani šaran sprema se prilično jednostavno, u jednoj posudi, a veći deo posla uradi rerna umesto vas. Zbog toga je ovo jelo jako zgodno za razna slavlja jer ne zahteva previše truda i vremena, dok sa druge strane donosi fantastičan ukus o kome će se pričati. Da ne dužimo previše, odmah prelazimo na recept za pijani šaran, koji smo pronašli na sajtu Index.hr:

Pijani šaran

Sastojci:

  • 2 kg očišćenog šarana
  • 2 kg krompira
  • 200 ml belog vina
  • 5 čenova belog luka
  • so, po ukusu
  • biber, po ukusu
  • grančice ruzmarina
  • maslinovo ulje
  • peršun, sitno seckani
Pijani šaran: Nekrunisani kralj posne slavske trpeze 1
Foto: Shutterstock/OlegD

Priprema:

  1. Krompir operite, oljuštite i isecite na kriške ili ploške.
  2. U vino stavite nekoliko zrna bibera i grančicu do dve ruzmarina i ostavite sa strane.
  3. Očišćenog šarana zarežite po širini kao da ćete da ga isečete na odreske, ali nemojte ga zarezati do kraja. Posolite i pobiberite dobro i spolja i iznutra.
  4. U rezove koje ste napravili ubacite  beli luk.
  5. Ribu prebacite u pleh za pečenje, pa oko nje posložite ploške krompira i začinite po ukusu.
  6. Obilno prelijte maslinovim uljem i zagrejte rernu na 180 stupnjeva C.
  7. Ribu i krompir pecite otprilike 30 minuta. Nakon pola sata prelijte prethodno pripremljenim vinom i pecite još 30 minuta.
  8. Pečenog šarana izvadite na veći tanjir, prelijte sokom od pečenja, ukrasite kriškama limuna i seckanim peršinom i poslužite. Prijatno!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari