Pijani šaran je bez ikakve dileme kralj svake posne slavske trpeze! Ukusno riblje meso, aromatizovano limunom, začinskim biljem i obaveznim belim vinom stvara pravu harmoniju ukusa i predstavlja istinski delikates kome je teško odoleti. Bilo da ga pečete sa pirinčem, krompirom ili drugim povrćem po želji, ovo jelo garantuje slast i istinski gurmanski užitak!
Pijani šaran sprema se prilično jednostavno, u jednoj posudi, a veći deo posla uradi rerna umesto vas. Zbog toga je ovo jelo jako zgodno za razna slavlja jer ne zahteva previše truda i vremena, dok sa druge strane donosi fantastičan ukus o kome će se pričati. Da ne dužimo previše, odmah prelazimo na recept za pijani šaran, koji smo pronašli na sajtu Index.hr:
Pijani šaran
Sastojci:
- 2 kg očišćenog šarana
- 2 kg krompira
- 200 ml belog vina
- 5 čenova belog luka
- so, po ukusu
- biber, po ukusu
- grančice ruzmarina
- maslinovo ulje
- peršun, sitno seckani
Priprema:
- Krompir operite, oljuštite i isecite na kriške ili ploške.
- U vino stavite nekoliko zrna bibera i grančicu do dve ruzmarina i ostavite sa strane.
- Očišćenog šarana zarežite po širini kao da ćete da ga isečete na odreske, ali nemojte ga zarezati do kraja. Posolite i pobiberite dobro i spolja i iznutra.
- U rezove koje ste napravili ubacite beli luk.
- Ribu prebacite u pleh za pečenje, pa oko nje posložite ploške krompira i začinite po ukusu.
- Obilno prelijte maslinovim uljem i zagrejte rernu na 180 stupnjeva C.
- Ribu i krompir pecite otprilike 30 minuta. Nakon pola sata prelijte prethodno pripremljenim vinom i pecite još 30 minuta.
- Pečenog šarana izvadite na veći tanjir, prelijte sokom od pečenja, ukrasite kriškama limuna i seckanim peršinom i poslužite. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.