Jedina stvar koju neki pojedinci rade kada je u pitanju visok krvni pritisak je da odu kod lekara i uzmu lekove, a da se ne trude da promene ishranu, način života i način života.
Iako se danas mnogi poremećaji mogu staviti pod kontrolu uz pomoć tableta, to ne znači da se stanje neće vremenom pogoršavati ili da se neće razvijati druge hronične bolesti, pogotovo ako ništa nismo promenili u načinu života.
Stoga je najbolji lek za visok krvni pritisak usvajanje zdravog načina života koji ne znači nužno odustajanje i zabranu.
Zato je važno voditi računa o promeni ishrane, sagledati kvalitet sna, disanja, ali i odnose sa sobom i drugima, koliko se krećemo, kako živimo. U svakom slučaju, možemo efikasno delovati na visok krvni pritisak.
Međutim, jedna važna stavka koja se takođe zanemaruje i ne povezuje mnogo je voda za piće i visok krvni pritisak. Šta pijemo, kada pijemo, kako pijemo i koje su naše navike vezane za hidrataciju, važno je, ne samo za krvni pritisak, već i za zdravlje uopšte.
Voda za piće i visok krvni pritisak
Svima nam je već jasno da je naše telo dehidrirano kada osetimo žeđ. I dok se leti setimo da češće posegnemo za tečnošću, zimi smo i dehidrirani jer zaboravljamo da pijemo. Naime, nema visokih temperatura koje nas teraju da se osvežimo.
Teška hrana, poput masne, slatke, slane i začinjene hrane, dodatno izaziva žeđ i potrebu organizma za vodom. Takođe, prekomerni unos kofeina i alkohola dehidrira telo. Opšti savet koji možemo naći na internetu u vezi sa visokim krvnim pritiskom je upravo izbegavanje kofeina i alkohola.
Naime, alkohol i kofein dehidriraju organizam, a u kombinaciji sa malim unosom vode dolazi do pogoršanja visokog krvnog pritiska. Alkohol povećava krvni pritisak izazivajući sužavanje krvnih sudova, utičući na kontrakcije srčanog mišića.
Kofein deluje slično, stimulišući centralni nervni sistem da oslobađa adrenalin, što dovodi do povećanja krvnog pritiska. Pored toga, kofein stimuliše lučenje vode kroz urin, usled čega se smanjuje zapremina krvi i povećava krvni pritisak.
Važno je naglasiti da je reakcija na kofein individualna, u zavisnosti od prisustva enzima u organizmu za njegovu razgradnju. U tom smislu, ne moramo da govorimo o zabrani kofeina, već o njegovom kontrolisanom i ograničenom unosu kod osoba sa visokim krvnim pritiskom.
S druge strane, voda radi suprotno. Uz šoljicu kafe dobijamo i čašu vode, što je savršena prilika da povratimo tečnost izgubljenu posle ispijanja kafe sa kofeinom. Redovnim unosom vode održava se normalan volumen krvi, što onda utiče na normalizaciju krvnog pritiska.
Pored zapremine, redovnim unosom vode može se sprečiti povećanje viskoziteta, odnosno tzv. zgušnjavanje krvi.
Redovan unos tečnosti obezbeđuje i elastičnost krvnih sudova, a sve to zajedno smanjuje otpor krvi koja prolazi kroz sudove i održava normalan pritisak.
Međutim, šta znači redovno piti tečnost, odnosno vodu? Pravilno pijenje vode se odnosi na dnevne gutljaje vode tokom dana. Ujutru kada se probudite popijte jednu čašu mlake vode. Uvek sa sobom nosite staklenu flašu ili flašu vode bez BPA i pijte svaki mali gutljaj vode.
Ako pola dana niste popili ni kap vode, a odlučite da dopunite vodu tako što ćete popiti pola litra ili litar vode odjednom, takav unos vode će vas brzo naterati da odete u toalet kako biste izbacili količinu. vode koju ste uzeli odjednom.
Mali gutljaji tokom dana polako hidriraju telo i daju telu priliku da distribuira vodu u telu. Količina vode koja se konzumira tokom dana zavisi od nekoliko faktora:
telesna težina i visina,
nivo fizičke aktivnosti i znojenja,
unos soli, začinjene i masne hrane,
unos alkohola i kofeina,
klimatski uslovi.
Nivo hidratacije možete pratiti po boji urina. Ako je boja urina svetlo žuta, vi ste hidrirani i obrnuto. Kada pijete kofein, popijte dodatnu čašu vode. Kada jedete tešku hranu, pijte gutljaje vode između užina.
Istovremeno, nemojte robovati mitu da uzimanje vode tokom konzumiranja obroka dovodi do slabljenja enzima za razgradnju hrane. Štaviše, voda može pomoći u varenju, a da bi se enzimi razblažili, morali biste da pijete ekstremne količine vode u litrima, ali pre nego što uopšte popijete tu količinu vode, vaše ćelije bi pukle.
Mineralna voda i visoki pritisak
Na pitanje da li ljudi koji pate od visokog krvnog pritiska mogu da piju mineralnu vodu, verovatno bi mnogi odgovorili sa „ne“ jer mineralna voda sadrži natrijum. Međutim, pozadina ovog odgovora je drugačija i složenija.
Jedina stvar koju neki pojedinci rade kada je u pitanju visok krvni pritisak je da odu kod lekara i uzmu lekove, a da se ne trude da promene ishranu, način života i način života.
Iako se danas mnogi poremećaji mogu staviti pod kontrolu uz pomoć tableta, to ne znači da se stanje neće vremenom pogoršavati ili da se neće razvijati druge hronične bolesti, pogotovo ako ništa nismo promenili u načinu života.
Stoga je najbolji lek za visok krvni pritisak usvajanje zdravog načina života koji ne znači nužno odustajanje i zabranu.
Zato je važno voditi računa o promeni ishrane, sagledati kvalitet sna, disanja, ali i odnose sa sobom i drugima, koliko se krećemo, kako živimo. U svakom slučaju, možemo efikasno delovati na visok krvni pritisak.
Međutim, jedna važna stavka koja se takođe zanemaruje i ne povezuje mnogo je voda za piće i visok krvni pritisak. Šta pijemo, kada pijemo, kako pijemo i koje su naše navike vezane za hidrataciju, važno je, ne samo za krvni pritisak, već i za zdravlje uopšte.
Šećer i voda za pritisak
Prekomerni unos šećera nije poželjan u ishrani. To se prvenstveno odnosi na dodatni šećer koji sami dodajemo u hranu ili koji unosimo kroz visoko prerađenu hranu, poput slatkiša.
Šećer, pak, ne utiče direktno na povećanje krvnog pritiska. Može biti faktor nepravilne ishrane i nedovoljne fizičke aktivnosti za povećanje telesne težine i razvoj metaboličkog sindroma.
Pored namirnica bogatih dodatkom šećera, zaslađena pića kao što su sokovi i gazirana pića su izvor praznih kalorija, što znači da smo uneli mnogo energije (kalorija) i dobili gotovo nikakve hranljive materije.
Kada se neko razboli, odnosno oslabi i onesvesti se, jedna od prvih stvari koje ljudi urade u blizini te osobe je da donesu vodu sa malo šećera. Međutim, da li će to podići pritisak ili ga vratiti u normalu?
Dehidracija može biti uzrok pada krvnog pritiska, posebno ako je napolju vruće i sparno i osoba nije popila dovoljno tečnosti. U ovom slučaju, čaša vode će pomoći. Međutim, šećer u vodi ne pomaže u podizanju krvnog pritiska, već podiže šećer u krvi.
Ako je uzrok osećaja slabosti hipoglikemija ili pad šećera u krvi, onda će voda sa šećerom pomoći kao trenutno i dostupno rešenje. Ovde je važno znati zdravstveno stanje osobe, a ako se radi o osobi koja boluje od dijabetesa, unapred će se pripremiti za moguću hipoglikemiju.
Dakle, voda za piće će pomoći kod pada krvnog pritiska, vrtoglavice i osećaja slabosti, ali u slučaju porasta krvnog pritiska nije potrebno dodavati šećer. Ako je u pitanju hipoglikemija, onda je zdravom čoveku korisno da u vodu doda kašičicu šećera radi brže apsorpcije.
Simptomi hipoglikemije i niskog krvnog pritiska često se preklapaju, kao što su vrtoglavica, zamagljen vid, au težim slučajevima i gubitak svesti. Redovnim pijenjem tečnosti i nošenjem flaše vode sa sobom možete sprečiti pad krvnog pritiska izazvan dehidracijom.
Med i visok krvni pritisak
Med je jedna od narodnih omiljenih namirnica u kontekstu narodne medicine i lekovitih svojstava. Sastoji se uglavnom od šećera, uglavnom fruktoze, pa je slađi od samog šećera, ali je zanimljivo da ima manje kalorija od šećera zbog sadržaja vode.
Pored šećera, med sadrži i neke proteine, minerale u tragovima, neke vitamine B grupe i vitamin C, kao i enzime. Konačan nutritivni sastav meda zavisi od njegove vrste, porekla i same obrade.
Med se preporučuje uveče, u kombinaciji sa čajem od kamilice da blagotvorno utiče na dobar san. Međutim, određene vrste, kao što su med od kestena, med od timijana i med od hajdučke trave, mogu pomoći kod visokog krvnog pritiska.
Za snižavanje krvnog pritiska preporučuju se dve kašičice dnevno. Ovde je važno naglasiti da nijedna hrana sama po sebi, posebno med, koji ne možemo da konzumiramo beskonačno, nema lekovito dejstvo.
Pojedinačna namirnica po svojoj lekovitosti ima efekat i smisao samo kada se radi na celokupnoj ishrani i načinu života. Med je poželjan za zdravlje u malim količinama, ali nema lekovitu moć.
Limun i visok krvni pritisak
Ono što važi za med važi i za limun. Postoje namirnice koje doprinose snižavanju krvnog pritiska, ali opet, najvažnije je poraditi na celokupnoj ishrani i staviti pod kontrolu one faktore koji zapravo imaju tendenciju povećanja krvnog pritiska, kao što je so.
Limun je jedna od namirnica za kojom posežemo kada smo bolesni i prehlađeni zahvaljujući antioksidansu – vitaminu C. Dakle, kao i dodavanje meda, ispijanje isceđenog limuna u vodi je dobar način za hidrataciju i dobijanje vitamina C.
Pročitajte članak „Limun i visok krvni pritisak: Kako brzo sniziti pritisak uz pomoć ovog citrusa?“ Pripremite eliksir koji čisti vene i arterije od plaka i snižava masnoće u krvi“.
Hidratacija je deo brige o vašem zdravlju
Kada pogledamo šta je potrebno za smanjenje visokog krvnog pritiska i kontrolu nad njim, prva i najosnovnija je promena načina života u smislu pravilne ishrane sa smanjenim sadržajem soli, redovne fizičke aktivnosti, kvalitetnog sna i, naravno, hidratacije. .
Da li ponekad poželite da popijete čašu mineralne vode, vode sa ceđenim limunom i medom – nije bitno. U dogovoru sa lekarom ili nutricionistom odredite prihvatljive količine određenih namirnica i pića.
Hidratacija je jedna od navika koje je najlakše i najbrže uvesti, a bez obzira na to da li patite od visokog krvnog pritiska ili ne, ova navika je deo brige o vašem zdravlju, prenosi dnevnik.hr.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.