Gibanica, pa još začinjena – pikantna. Oblik je manje važan – možete je „upakovati“ kako god želite i volite.
Pikantna gibanica je nastala tako što sam u fil od sira i jaja dodala začine – origano, biber i čili. Količine začina prilagodite ukusu. Podrazumeva se da vaša pikantna gibanica može sadržati još neki od vaših omiljenih začina.
Gibanica se tradicionalno priprema sa ređanim (gužvanim) korama. Kore se mogu „izgužvati“ i onda kada se prave rolnice. Svako ima svoj recept za gibanicu – količine sastojaka varijaju od domaćice do domaćice, a svaka od njih ima razlog zbog čega je baš tako priprema.
Gibanica se kod nas priprema ovako – na jedno jaje 100 g sira, malo ulja i malo kisele vode (mleka, jogurta…).
Ukus gibanice bilo da je ona pikantna ili obična zavisi od sira, ali i od kora. Kore za gibanicu možete kupiti ili napraviti. Najčešće biram kupovne kore i to one najtanje.
Pikantna gibanica, sastojci:
- 500 g tankih kora
- 500 g tvrđeg sira
- 5 jaja
- 1 dl gazirane vode
- 1 dl ulja
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica mrvljenog čilija
- 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
- so po ukusu
Pikantna gibanica, priprema:
Umutite jaja sa začinima, dodajte izmrvljeni sir, potom gaziranu vodu i ulje. Ako se odlučite da napravite rolnice, spajajte po dve-tri kore. Stavite prvu koru, premažite je sa 3-4 kašike fila, stavite drugu koru i ponovo je premažite. Uvijte rolnicu i isecite je na 4-5 delova. Gibanicu ređajte u podmazan pleh ili pleh obložen papirom za pečenje. Postupak ponavljajte dok ne utrošite sve kore. 2 kašike fila ostavite za premazivanje. Kada poređate sve rolnice u pleh, premažite ih filom u koji ćete razrediti sa dve kašike vode ili mleka.
Gibanica se može posuti semenkama po izboru. Pecite je u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok lepo ne porumeni (oko 25 minuta).
Pikantna gibanica sa tankim ili debelim korama – na vama je da izaberete. Pikantna gibanica sa ajvarom – zašto da ne?! Možete dodati kašiku-dve ajvara, ljutenice ili pinđura…
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.