pileća paštetaFoto: Shutterstock/Goskova Tatiana

Pileća pašteta je ukusan, kremasti namaz koji se sprema od kuvanog ili prženog pilećeg mesa, koje se obično kombinuje sa lukom, začinima i puterom ili pavlakom. Ova pileća pašteta može biti savršeno predjelo, posluženje na koktel zabavama, ili se, pak, samostalno jesti namazana na prepečen hleb ili hrskave krekere.

Pileća pašteta u domaćoj varijanti ima bogat i slojevit ukus, koji po želji možete dodatno nadograditi suvim začinima, svežim začinskim biljem, susamom, maslinama, suženim paradajzom ili nekim drugim vama dragim sastojcima. U nastavku pogledajte recept za ovaj  savršeno izbalansiran pikantan namaz, koji je svakako daleko zdraviji od kupovne verzije:

Pileća pašteta

Sastojci:

  • 500 g pilećeg mesa (bataci ili file)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • 100 g putera (omekšanog)
  • 100 ml pavlake za kuvanje
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašičica senfa (po ukusu)
  • Mleveni biber (po ukusu)
  • Peršun ili majčina dušica (za dekoraciju, po želji)
Pileća pašteta - recept za domaću verziju koja je mnogo ukusnija i zdravija od kupovne 1
Foto: Shutterstock/Maslova Valentina

Priprema:

  1. Pileće meso skuvajte u slanoj vodi dok ne postane mekano (oko 30 minuta). Zatim ga ocedite i ostavite da se malo ohladi.
  2. Na malo ulja propržite sitno seckani crni luk dok ne postane staklast. Dodajte mleveni beli luk i pržite još minut-dva.
  3. U blender stavite ohlađeno meso, prženi luk, omekšali puter, pavlaku, so, biber i senf (ako ga koristite). Blendajte dok ne dobijete glatku smesu.
  4. Po potrebi dodajte još soli i bibera.
  5. Prebacite paštetu u posudu, prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi u frižideru najmanje 2-3 sata pre serviranja.
  6. Poslužite uz hleb ili krekere, po želji ukrasite svežim peršunom ili majčinom dušicom i uživajte! Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari