Pileća pašteta je ukusan, kremasti namaz koji se sprema od kuvanog ili prženog pilećeg mesa, koje se obično kombinuje sa lukom, začinima i puterom ili pavlakom. Ova pileća pašteta može biti savršeno predjelo, posluženje na koktel zabavama, ili se, pak, samostalno jesti namazana na prepečen hleb ili hrskave krekere.
Pileća pašteta u domaćoj varijanti ima bogat i slojevit ukus, koji po želji možete dodatno nadograditi suvim začinima, svežim začinskim biljem, susamom, maslinama, suženim paradajzom ili nekim drugim vama dragim sastojcima. U nastavku pogledajte recept za ovaj savršeno izbalansiran pikantan namaz, koji je svakako daleko zdraviji od kupovne verzije:
Pileća pašteta
Sastojci:
- 500 g pilećeg mesa (bataci ili file)
- 1 glavica crnog luka
- 2-3 čena belog luka
- 100 g putera (omekšanog)
- 100 ml pavlake za kuvanje
- So i biber po ukusu
- 1 kašičica senfa (po ukusu)
- Mleveni biber (po ukusu)
- Peršun ili majčina dušica (za dekoraciju, po želji)
Priprema:
- Pileće meso skuvajte u slanoj vodi dok ne postane mekano (oko 30 minuta). Zatim ga ocedite i ostavite da se malo ohladi.
- Na malo ulja propržite sitno seckani crni luk dok ne postane staklast. Dodajte mleveni beli luk i pržite još minut-dva.
- U blender stavite ohlađeno meso, prženi luk, omekšali puter, pavlaku, so, biber i senf (ako ga koristite). Blendajte dok ne dobijete glatku smesu.
- Po potrebi dodajte još soli i bibera.
- Prebacite paštetu u posudu, prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi u frižideru najmanje 2-3 sata pre serviranja.
- Poslužite uz hleb ili krekere, po želji ukrasite svežim peršunom ili majčinom dušicom i uživajte! Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.