pileća supaFoto: Shutterstock/Marian Weyo

Pileća supa je ukusan okrepljujući obrok, koji naročito godi tokom hladnih dana. Puna sočnog mesa i povrća, ova supa je lagano jelo koje se može jesti samostalno, kada želimo nešto fino i utešno da nas ugreje, ili, pak, kao uvertira u bogat ručak.

Pileća supa ima i mnoga blagotvorna svojstva, te kao takva zaslužuje da bude redovan deo vašeg kulinarskog repertoara. Priprema je vrlo jednostavna, a ukoliko vam je potreban recept – pronađite ga u nastavku:

Pileća supa

Sastojci:

  • 1 celo pile (oko 1.5 kg)
  • 2-3 šargarepe
  • 1 glavica crnog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 krompir (ili više, po želji)
  • 1 veza peršuna
  • 1 lovorov list
  • So i biber po ukusu
  • Voda (oko 2-3 litra)
Pileća supa - zdravo i okrepljujuće jelo koje posebno prija tokom jesenjih i zimskih meseci 1
Foto: Shutterstock/ Marian Weyo

Priprema:

  1. Operite celo pile i stavite ga u veliki lonac. Prelijte vodom (2-3 litra) i stavite na srednju temperaturu da proključa.
  2. Dok se pile kuva, očistite i iseckajte luk, šargarepu i krompir.
  3. Kada voda provri, dodajte luk, šargarepu, lovorov list i malo soli.
  4. Kuvajte na laganoj vatri oko 1-1.5 sat, dok pile ne omekša. U međuvremenu, povremeno promešajte i dodajte vodu po potrebi.
  5. Kada je pile kuvano, izvadite ga iz supe i ostavite da se ohladi. U supu dodajte seckani krompir i kuvajte još 15-20 minuta, dok krompir ne omekša.
  6. U međuvremenu, skinite meso sa kostiju i iseckajte ga na komade.
  7. Kada je krompir gotov, dodajte seckano pileće meso u supu. Dodajte so i biber po ukusu.
  8. Na kraju, dodajte seckani peršun i poslužite vruće. Prijatno!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari