Pileća supa je ukusan okrepljujući obrok, koji naročito godi tokom hladnih dana. Puna sočnog mesa i povrća, ova supa je lagano jelo koje se može jesti samostalno, kada želimo nešto fino i utešno da nas ugreje, ili, pak, kao uvertira u bogat ručak.
Pileća supa ima i mnoga blagotvorna svojstva, te kao takva zaslužuje da bude redovan deo vašeg kulinarskog repertoara. Priprema je vrlo jednostavna, a ukoliko vam je potreban recept – pronađite ga u nastavku:
Pileća supa
Sastojci:
- 1 celo pile (oko 1.5 kg)
- 2-3 šargarepe
- 1 glavica crnog luka
- 2-3 čena belog luka
- 1 krompir (ili više, po želji)
- 1 veza peršuna
- 1 lovorov list
- So i biber po ukusu
- Voda (oko 2-3 litra)
Priprema:
- Operite celo pile i stavite ga u veliki lonac. Prelijte vodom (2-3 litra) i stavite na srednju temperaturu da proključa.
- Dok se pile kuva, očistite i iseckajte luk, šargarepu i krompir.
- Kada voda provri, dodajte luk, šargarepu, lovorov list i malo soli.
- Kuvajte na laganoj vatri oko 1-1.5 sat, dok pile ne omekša. U međuvremenu, povremeno promešajte i dodajte vodu po potrebi.
- Kada je pile kuvano, izvadite ga iz supe i ostavite da se ohladi. U supu dodajte seckani krompir i kuvajte još 15-20 minuta, dok krompir ne omekša.
- U međuvremenu, skinite meso sa kostiju i iseckajte ga na komade.
- Kada je krompir gotov, dodajte seckano pileće meso u supu. Dodajte so i biber po ukusu.
- Na kraju, dodajte seckani peršun i poslužite vruće. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.