Piletina i jaja su popularni izvori proteina životinjskog porekla koji su bogati hranljivim materijama, kao što su vitamini i minerali.
Piletina i jaja su odlični izvori proteina i mogu podržati vaše zdravlje poboljšanjem osećaja sitosti nakon obroka i podsticanjem zdrave regulacije nivoa šećera u krvi. Ali koji je od njih koncentrisaniji izvor proteina?
U zavisnosti od dela piletine, ona sadrži od 23 do 31 grama proteina na 100 grama. Kuvana jaja sadrže 12,6 grama proteina na 100 grama, što čini piletinu koncentrisanijim izvorom proteina.
Međutim, i piletina i jaja se smatraju „potpunim“ izvorima proteina. Životinjski proteini, poput piletine i jaja, sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina. Iako vam je potrebno 20 aminokiselina za normalno funkcionisanje, samo devet — histidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan i valin — su esencijalne. To znači da vaše telo ne može da ih proizvede, pa ih morate uneti kroz ishranu.
Iako i životinjski i biljni proteini, poput onih iz pasulja i soje, pružaju proteine, biljni izvori se smatraju „nepotpunim“ proteinima jer im nedostaje jedna ili više esencijalnih aminokiselina.
Takođe, vaše telo može efikasnije iskoristiti proteine iz životinjskih izvora. U stvari, jaja i piletina se vare brzinom većom od 90%, dok biljni proteini imaju brzinu varenja u opsegu od 45–80%. Ovo čini piletinu i jaja „visokokvalitetnim“ proteinima jer se proteini iz ovih namirnica lako apsorbuju, razlažu i koriste za važne procese u telu, kao što su izgradnja mišića i stvaranje hormona i neurotransmitera.
Iako piletina sadrži više proteina nego jaja, istraživanja pokazuju da jaja imaju veću probavljivost od piletine. Jaja imaju stopu probavljivosti od 97%, dok piletina ima 94%, što znači da vaše telo bolje vari i koristi aminokiseline iz jaja nego iz piletine.
Ipak, i piletina i jaja su bogata visoko biodostupnim proteinima, a oba su odlične opcije za povećanje unosa proteina.
Zdravstvene koristi piletine
Pileće grudi obezbeđuju vašem telu esencijalne hranljive materije poput proteina, B vitamina i minerala.
Proteini su najzasitniji makronutrijent, a uključivanje hrane bogate proteinima, kao što su pileća grudi, može vam pomoći da postignete zdravu telesnu težinu.
Proteini stimulišu lučenje i povećavaju nivoe hormona sitosti kao što su holicistokin (CCK), peptid YY (PYY) i glukagon sličan peptid 1 (GLP-1), koji šalju signal vašem mozgu da ste siti. Proteini takođe smanjuju nivoe grelina, hormona koji podstiče apetit. Zato povećanje unosa proteina može biti efikasan i jednostavan način za poboljšanje mršavljenja i povećanje osećaja sitosti.
Hrana bogata proteinima poput piletine može takođe podržati bolju kontrolu nivoa šećera u krvi, jer proteini usporavaju varenje i apsorpciju glukoze u krvotok. Ovo smanjuje nivo šećera u krvi nakon obroka i podržava bolju regulaciju nivoa šećera u krvi.
Piletina je bogata proteinima i bez ugljenih hidrata, što je čini dobrim izborom za ljude koji pokušavaju da kontrolišu nivo šećera u krvi, kao što su osobe sa dijabetesom tipa 2. Iako istraživanja o zdravstvenim ishodima konzumiranja piletine nisu obimna, neki dokazi sugerišu da dodavanje piletine u ishranu može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, iako su potrebna dalja istraživanja kako bi se ovo potencijalno korisno dejstvo potvrdilo.
Zdravstvene koristi jaja
Jaja su bogat izvor proteina i važnih vitamina i minerala poput B12 i holina.
Konzumiranje jaja pokazalo se kao korisno za poboljšanje telesne kompozicije povećanjem mišićne mase i smanjenjem masne mase. Takođe može poboljšati određene markere zdravlja srca, kao što je HDL holesterol, „dobri“ holesterol koji uklanja holesterol iz krvi i prenosi ga u jetru, gde se razlaže i izlučuje iz organizma.
Konzumiranje jaja takođe može povećati nutritivnu vrednost vaše ishrane pružajući vitamine i minerale poput B12 i selena. Kao i piletina, jaja su gotovo bez ugljenih hidrata, što ih čini odličnim izborom za osobe na niskougljenohidratnim dijetama.
Iako su jaja veoma hranljiva, ona su bogata holesterolom. Iako visokoholesterolne namirnice nisu problem za većinu ljudi, neke populacije, kao što su osobe sa porodičnom hiperholesterolemijom (genetski poremećaj koji izaziva visok nivo LDL holesterola), možda će morati da smanje unos visokoholesterolnih namirnica, poput jaja.
Ako imate bolest srca ili visok rizik od bolesti srca, poput visokog LDL holesterola, najbolje je da se posavetujete sa svojim lekarom.
Šta ima više proteina?
I piletina i jaja su zdravi, ali piletina je koncentrisaniji izvor proteina. Neki ljudi možda moraju da izbegavaju piletinu ili jaja iz zdravstvenih ili dijetetskih razloga. Na primer, ljudi sa visokim holesterolom možda će morati da ograniče unos visokoholesterolnih namirnica, poput jaja, dok ljudi koji prate vegetarijanske dijete biraju da izbegavaju piletinu.
Takođe, moguće je biti alergičan na jaja i piletinu, iako su alergije na jaja češće. Ako ste alergični na jaja ili piletinu, važno je da ih potpuno izbegavate, jer konzumacija može izazvati alergijsku reakciju, piše Health.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.