Čiken tika masala je aromatično puno začina i veoma ukusno jelo iz Indije.
Sastoji se od komadića marinirane piletine u masala sosu. Ako puno volite egzotične začine jelo je kao stvoreno za vas. Tika masala je jedno od njihovih najpopularnih jela koje ćete poželeti odmah da spremite.
U Engleskoj se piletina pripremljena na ovaj način toliko odomaćila da je prihvaćena kao nacionalno jelo. U Indiji se ovo jelo poslužuje uz nan (naan) hlepčiće, koji služe za umakanje.
Šta nam je sve potrebno:
- 500g belog pilećeg mesa
- konzerva pelata
- 1 srednja glavica luka
- 30g putera
- 100ml pileći bujon
- veza korijandera
Marinada za piletinu:
- 1 kašičica ljute paprike u prahu (čili)
- 1 kašičica narendanog đumbira
- 1/2 kašičice kumina
- 2 čena belog luka
- 2 kašičice pirea od paradajza
- 2 kašike gustog jogurta
- so, biber
- 1 kašika ulja
Začini za masala umak:
- 1 kašičica kurkume (tumerik)
- 1/2 kašičice korijandera u prahu
- 2 kašike sveže naseckanog korijandera
- 1/2 limuna – sok
- so, biber
- 2 pune kašike gustog jogurta
- 2 kašičice garam masala (indijski začin)
Način pripreme:
Piletinu iseći na sitnije komade, dovoljno velike za jedan zalogaj. U dublju posudu staviti piletinu.
Sve sastojke za marinadu zajedno pomešati i preliti preko piletine. Posudu prekriti providnom folijom i ostaviti preko noći u frižideru da meso upije začine.
Pržiti piletinu na puteru sa dodatkom ulja 3-4 minuta sa obe strane. Meso izvaditi na tanjir i pokriti.
U istom tiganju pržiti sitno naseckani luk nekoliko minuta uz mešanje, dodati pelat. Zajedno kuvati još pet minuta.
U pelat dodati prženu piletinu, pa naliti pilećim bujonom. Zatim dodati so i biber po ukusu, pa potom i sve ostale začine za masala umak, uz obavezni gram masala začin. Kuvati još 15 minuta sve zajedno.
Na kraju dodati naceđeni sok od limuna, jogurt i pola veze naseckanog svežeg korijandera. Promešati.
Poslužiti uz basmati pirinač i ukrasiti sitno naseckanim korijanderom.
Uživajte!
https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.