Da, i piletina je meso, ali neki je više percipiraju kao salatu. Zato, ako ste među njima, probajte piletinu s mesom kuvara Mike Dajmaka.
Piletina s mesom
Pile – 1 kom; dimljena butkica – 1 kom;
suva slanina – 100 gr; biber; lorber; beli luk; so; ulje; ren
Tvorci čuvene izreke »Nema tice do prasice« smislili su način da se izmire s onima koji ne misle tako. Evo njihove ruke pomirenja. Zove se, inače, piletina s mesom.
I to ne bilo kakvim! Sušenu i dimljenu svinjsku kolenicu, a još bolje butkicu, pre svega valja skuvati s dva lista lorbera, nekoliko čenova belog luka i kašičicom bibera u zrnu. Kad kolenica pukne, dakle kad je skuvana, skine se s kostiju, ocedi, pa iseče na komade. To je fil za pile.
Ono se samo malo spolja zasoli, napuni ovim nadevom, prekrije tanko sečenim režnjevima suve slanine, pa nežno položi u đuveč, zadihtuje aluminijumskom folijom, peče oko sat na 200 stepeni, folija skine, vatra pojača, pa zapeče da slaninica krcka, a kožurica ne pregori.
Ova piletina je neobično jako jelo, pa traži i valjane priloge, i valjano vino. Najbolje je kad se u saftu od piletine regularno ispeče krompir, a na trpezi sve posluži uz ren i kaberne sovinjon.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.