Pinđur je tradicionalni balkanski specijalitet, koji se najčešće sprema od pečenih paprika, paradajza i belog luka. Ovo ukusno jelo obično se koristi kao prilog ili namaz, a često se služi uz meso ili hleb.
Pinđur je veoma popularan u zemljama bivše Jugoslavije, a većina domaćica ima svoj „tajni“ recept za pinđur, pa tako postoji verzija sa patlidžanom, sa ili bez sirćeta, sa ili bez ljutih papričica i slično… Mi vam danas, pak, donosimo verziju koja krije jedan poseban sastojak, a to je – crni luk!
Njegova pikantna i slatkasta aroma daće poseban šmek i karamelizovani ukus vašem pinđuru, za koji će svi tražiti recept. Evo kako ga možete pripremiti kod kuće:
Pinđur
Sastojci:
- 2 kg crvenih paprika (najbolje su roge)
- 1 kg paradajza
- 1 glavica crnog luka
- 4-5 čenova belog luka
- 100 ml suncokretovog ulja
- So po ukusu
- Biber po ukusu
- 1-2 kašičice šećera (po želji, za balansiranje kiselosti)
Priprema:
- Operite paprike i ispecite ih na roštilju ili u rerni (na 220°C) dok kožica ne pocrni i ne ispuca. Stavite ih u plastičnu kesu ili posudu sa poklopcem da se potpare, kako biste ih lakše očistili.
- Paradajz oljuštite i iseckajte na kockice.
- Nakon što se paprike ohlade, skinite im kožicu, uklonite semenke i sitno ih iseckajte.
- Crni i beli luk sitno naseckajte.
- U velikoj šerpi zagrejte ulje, dodajte crni luk i pržite ga dok ne postane staklast. Zatim dodajte beli luk i pržite još minut.
- Dodajte pripremljene paprike i paradajz. Sve dobro promešajte, pa kuvajte na srednjoj temperaturi, povremeno mešajući, dok smesa ne postane gusta (oko 1,5 do 2 sata).
- Na kraju dodajte so, biber i šećer po ukusu.
- Pinđur sipajte u čiste tegle dok je još vruć, hermetički zatvorite i ostavite da se ohladi. Čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Uživajte u ovom ukusnom namazu!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.