pinđurFoto: Shutterstock/Anna_Pustynnikova

Pinđur je tradicionalni balkanski specijalitet, koji se najčešće sprema od pečenih paprika, paradajza i belog luka. Ovo ukusno jelo obično se koristi kao prilog ili namaz, a često se služi uz meso ili hleb.

Pinđur je veoma popularan u zemljama bivše Jugoslavije, a većina domaćica ima svoj „tajni“ recept za pinđur, pa tako postoji verzija sa patlidžanom, sa ili bez sirćeta, sa ili bez ljutih papričica i slično… Mi vam danas, pak, donosimo verziju koja krije jedan poseban sastojak, a to je – crni luk!

Njegova pikantna i slatkasta aroma daće poseban šmek i karamelizovani ukus vašem pinđuru, za koji će svi tražiti recept. Evo kako ga možete pripremiti kod kuće:

Pinđur

Sastojci:

  • 2 kg crvenih paprika (najbolje su roge)
  • 1 kg paradajza
  • 1 glavica crnog luka
  • 4-5 čenova belog luka
  • 100 ml suncokretovog ulja
  • So po ukusu
  • Biber po ukusu
  • 1-2 kašičice šećera (po želji, za balansiranje kiselosti)
Pinđur - zbog ovog tajnog sastojka ćete ga obožavati 1
Foto: Shutterstock/Maslova Valentina

Priprema:

  1. Operite paprike i ispecite ih na roštilju ili u rerni (na 220°C) dok kožica ne pocrni i ne ispuca. Stavite ih u plastičnu kesu ili posudu sa poklopcem da se potpare, kako biste ih lakše očistili.
  2. Paradajz oljuštite i iseckajte na kockice.
  3. Nakon što se paprike ohlade, skinite im kožicu, uklonite semenke i sitno ih iseckajte.
  4. Crni i beli luk sitno naseckajte.
  5. U velikoj šerpi zagrejte ulje, dodajte crni luk i pržite ga dok ne postane staklast. Zatim dodajte beli luk i pržite još minut.
  6. Dodajte pripremljene paprike i paradajz. Sve dobro promešajte, pa kuvajte na srednjoj temperaturi, povremeno mešajući, dok smesa ne postane gusta (oko 1,5 do 2 sata).
  7. Na kraju dodajte so, biber i šećer po ukusu.
  8. Pinđur sipajte u čiste tegle dok je još vruć, hermetički zatvorite i ostavite da se ohladi. Čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Uživajte u ovom ukusnom namazu!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari