Pinđur je „slatka“ verzija ljutenice i pravi se od pečene paprike, paradajza i belog luka.
Pinđur je mnogima omiljena zimnica. Evo kako se pravi.
Pinđur, recept
Sastojci:
4 crvene paprike
2 plavi patlidžana
1 glavica crnog luka
3 čena belog luka
2 paradajza
1 šolja ulja (suncokretovo ili maslinovo)
1 kašika šećera
1 kašika sirćeta (8% – vinsko ili belo)
So i biber po ukusu
1 kašičica mljevenog crvenog paprika (opciono)
1/2 kašičice sušenog origana ili majčine dušice (opciono)
Priprema:
Priprema povrća: Crvene paprike i patlidžane operite, prepolovite i očistite od semena. Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta, dok ne postanu mekani i kožica ne počne da puca. Nakon pečenja, stavite ih u plastičnu kesu da se zapečene kože lakše skinu.
Dok se paprika i patlidžan hlade, crni i beli luk sitno naseckajte. Paradajz operite, prepolovite i očistite od semenki, zatim izrendajte ili iseckajte na sitne komade.
Prženje: U velikoj tiganju zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte naseckani crni i beli luk i pržite dok ne postanu staklasti. Dodajte rendani paradajz i kuvajte oko 10 minuta, dok se paradajz ne zgusne.
Kombinovanje: Skinite pečene paprike i patlidžane sa kože i iseckajte ih na sitne komade. Dodajte ih u tiganj sa paradajzom i lukom. Dodajte šećer, sirće, so, biber, i, ako želite, mljevenu crvenu papriku i sušeni origano ili majčinu dušicu. Dobro promešajte.
Kuvanje: Kuvajte na srednje jakoj vatri oko 20-30 minuta, povremeno mešajući, dok se svi sastojci ne sjedine i smesa ne postane gusti džem. Po potrebi dodajte još začina ili sirćeta prema ukusu.
Skladištenje: Pinđur možete čuvati u sterilisanim teglama. Dok je još vruć, sipajte pindjur u tegle i odmah ih čvrsto zatvorite. Ostavite tegle da se ohlade na sobnoj temperaturi pre nego što ih stavite u frižider.
Serviranje: Pinđur je odličan kao prilog uz meso, ili kao namaz na hlebu i pita.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.