PistaćiPistaći, foto: Formatoriginal / Alamy / Alamy / Profimedia

Pistaći su savršeni orašasti plodovi koji imaju slatakst ukus i zato su dodatak brojnim slanim i slatkim jelima.

Pistaći su već dugo na pidedestalu orašastih plodova, ali u poslednjih par meseci su recepti sa ovim plodvima preplavili internet. Od viralne hrskave čokolade iz Dubaija i čiz kejkova, do savršene piletine.
Ipak, niko ne govori šta zapravo pistaći rade našem telu.

Nutritivni sastav od 100 grama ovog proizvoda, kako navodi Calorie King, sadrži ukupno 556 kalorija, 28 grama ugljenih hidrata, 44 grama masti, 10 grama vlakana i 20 grama proteina. Ovo bogatstvo proteina, vlakana i antioksidanata kojima pistaći obiluju može da pomogne našem zdravlju na više načina:

1. Stimuliše rast zdravih crevnih bakterija

Pistaći imaju prebiotička svojstva. Sadrže neprobavljive komponente hrane kao što su dijetalna vlakna, koja ostaju u crevima i služe kao hrana za prirodne bakterije. Oni takođe sadrže fitokemikalije koje mogu promeniti sastav mikrobiote. Hrana sa prebiotičkim svojstvima može podstaći rast korisnih bakterija u digestivnom traktu. Drugim rečima, mogu da pomognu rast dobrih bakterija u crevima, a prebiotici, poput probiotika, izuzetno su važni za naš sistem. Konačno, oni pomažu kod lošeg varenja i mogu smanjiti rizik od raka i srčanih bolesti, piše Zivim.hr.

2. Podržavaju optimalan nivo šećera u krvi

Ovi orašasti plodovi su i odlična užina za osobe sa dijabetesom, a to potvrđuju i podaci iz 2023. godine objavljeni u naučnom časopisu Nutrients. Oni su pokazali da su ljudi sa dijabetesom tipa 2 koji su uključili orašaste plodove u svoju dnevnu rutinu imali niži nivo glukoze natašte od onih koji su ovo voće jeli povremeno ili ih uopšte nisu konzumirali. Dalje, još jedno među brojnim studijama pokazalo je da je kod ove populacije koja je mesec dana svakodnevno jela pistacije, pored poboljšanih vrednosti šećera, došlo do značajnog smanjenja nivoa holesterola i triglicerida. Pistaći sadrže resveratrol, antioksidans povezan sa boljim nivoom glukoze kod ljudi sa dijabetesom. Prema časopisu Diabetes Care, ljudi sa predijabetesom imali su bolju insulinsku rezistenciju i poboljšane inflamatorne markere nakon redovne konzumacije pistaća. Anti-inflamatorne prednosti mogu se pripisati fitokemikalijama ovog orašastog ploda, kao što su fenoli, proantocijanidini i flavonoidi.

Pistacija
Pistacia, foto: Picture Partners / Alamy / Alamy / Profimedia

3. Pomažu u snižavanju krvnog pritiska i održavanju nivoa holesterola

Dokazano je da pistaći snižavaju holesterol. Ovi orašasti plodovi imaju vlakna i velike količine polinezasićenih i mononezasićenih masti, a sve to je povezano sa zdravim nivoom holesterola i smanjenim rizikom od srčanih oboljenja. Istraživanja pokazuju da jedenje pistacija, posebno u poređenju sa drugim orašastim plodovima, dovodi do nižeg krvnog pritiska.

4. Pistaći štite zdravlje očiju

Među orašastim plodovima, pistaći imaju najveći nivo zeaksantina i luteina, čija je uloga da štite oči od oštećenja izazvanih plavim svetlom, kao i od makularne degeneracije, ne beznačajne očne bolesti koja može izazvati gubitak vida.

5. Saveznik u gubitku telesne težine

Pošto su pistaći bogati vlaknima i proteinima, to nam pomaže da se osećamo siti. Istraživanje objavljeno u časopisu Appetite otkrilo je zanimljivu činjenicu, a to je da kupovina ovog voća u ljusci zapravo može pomoći da prevarimo svoj mozak. Istraživanje je pokazalo da su oni koji su grickali pistćije u ljusci, koje je trebalo očistiti da bi došli do ploda, na kraju konzumirali manje proizvoda i tako doprineli gubitku kilograma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari