Osim što su ukusni, pistaći su i hranljiv dodatak vašoj ishrani.
Pistaći se sastoje od 20% proteina, što je mnogo veći odnos kalorija i proteina od većine orašastih plodova. Proteini vam pomažu da se duže osećate sito i stoga vam pomažu da kontrolišete svoju težinu.
Pistaći se mogu pohvaliti velikom količinom antioksidanata. Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, jedinjenja u vašem telu koja mogu da oštete ćelije, proteine i DNK, uzrokujući prevremeno starenje, kao i bolesti kao što su rak, dijabetes i bolesti srca.
Pistacije su dobar izvor nezasićenih masnih kiselina i kalijuma. Oba imaju antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Kao i drugi orašasti plodovi, pistaći su glavna komponenta mediteranske ishrane, koja je povezana sa ukupnim dugoročnim zdravljem.
Od vitamina i minerala u pistaćima nalazimo vitamine A, B6 i C, kao i kalcijum, magnezijum i gvožđe. Po proporcijama, pistaći su jedan od najboljih izvora vitamina B6 među namirnicama. B6 učestvuje u regulaciji nivoa šećera u krvi i proizvodnji hemoglobina.
Istraživanje je otkrilo nekoliko mogućih zdravstvenih prednosti ovih ukusnih orašastih plodova, uključujući:
Oni promovišu zdrave crevne bakterije
Pistaći su bogati vlaknima, koja mogu delovati kao prebiotik, ili hrana koju vare dobre bakterije u crevima kako bi im pomogle da rastu. Vaše crevne bakterije zatim mogu fermentirati vlakna i pretvoriti ih u kratkolančane masne kiseline, koje pomažu u smanjenju rizika od raka, srčanih bolesti i digestivnih poremećaja.
Snižavaju krvni pritisak i nivo holesterola
Dokazano je da pistaći snižavaju holesterol. Ovi orašasti plodovi imaju vlakna i velike količine polinezasićenih i mononezasićenih masti, što je sve povezano sa zdravim nivoom holesterola i smanjenim rizikom od srčanih oboljenja. Istraživanja pokazuju da jedenje pistaća – posebno u poređenju sa drugim orašastim plodovima – dovodi do nižeg krvnog pritiska.
Održavaju zdrav nivo šećera u krvi
Pistaći imaju nizak glikemijski indeks, što znači da njihova konzumacija ne izaziva velike skokove šećera u krvi. Takođe sadrže antioksidante, karotenoide i fenolna jedinjenja koja podržavaju zdrav nivo šećera u krvi.
Poboljšavaju zdravlje krvnih sudova
Amino kiseline se smatraju esencijalnim, tako da ako vaše telo ne može da ih proizvodi, morate ih unositi kroz ishranu. Neka istraživanja sugerišu da aminokiseline u pistaćima smanjuju količinu masti i šećera (glikemijski indeks) u vašoj krvi i mogu tonirati vaše krvne sudove i učiniti ih fleksibilnijim.
Poboljšavaju zdravlje očiju
Pistaći imaju najveći nivo zeaksantina i luteina među orašastim plodovima, koji štite vaše oči od oštećenja uzrokovanih plavim svetlom, kao i od makularne degeneracije, bolesti oka koja može uzrokovati gubitak vida kako starite.
Utiču na gubitak težine
Jedenje pistaća može vam pomoći da izgubite težinu. Bogati su vlaknima i proteinima, što dovodi do osećaja sitosti i može vam pomoći da jedete manje. Preporučujemo da odaberete pistaće u ljusci za užinu. Na taj način ćete jesti sporije i pažljivije jer je potrebno vreme da uklonite ljusku, a potrebno vam je za 100 grama da izdvojite oko 175 dinara.
Istraživanja su pokazala da su ljudi koji su jeli pistaće u ljusci unosili 41% manje kalorija u jednom sedenju u poređenju sa onima koji su jeli oljuštene pistaće, prenosi ordinacija.hr.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.