U potrazi za neobičnim receptima, istražujući šta drugi kuvaju i na koji način, koliko se različite kuhinje sveta preklapaju i u čemu, nailazimo na recepte iznenađenja kao što je ovaj koji ćemo danas predstaviti.
Ništa nepoznato od namirnica, ali način pripreme i kombinacija namirnica je veoma zanimljiva.
Jesen na pragu, grožđa u izobilju, ništa nas ne sprečava da se upustimo u ovaj poduhvat.
Pita sa belim grožđem apsolutno osvaja. Bela, nežna i mirisna. Isprobajte recept pravo je vreme za ovaj novitet na našem meniju.
Šta nam je sve potrebno:
- 1,5kg krupnog belog grožđa
- 500g kora
- 200g šećera
- 125g griza
- kašičica cimeta
- vanila šećer
- ulje
Način pripreme:
Grožđe oprati, očistiti peteljke, iseći na polovine. Posuti šećerom, grizom, cimetom, vanila šećerom, (šećer prilagoditi vašem ukusu, može manje).
Uzeti po dve kore prvu nauljiti i posuti sa malo šećera, na drugu staviti fil od grožđa, saviti ivice sa strane i urolati kore. Raditi na isti način sve dok ne potrošite sav materijal (oko 6-7 rolnica).
Pleh za pečenje nauljiti i slagati urolane kore. Sa gornje strane četkicom premazati kore vodom i uljem.
Peći u zagrejanoj rerni oko 40 minuta na 190C. Na pola pečenja pitu prekriti papirom za pečenje, kako bi ostala svetle boje.
Kada se pita ohladi iseći na jednake parčiće i posuti šećerom u prahu.
Uživajte!
U potrazi za autentičnim srpskim receptom
Pošto je došlo vreme da u okviru rubrike Okusi svet objavimo srpski recept, verujte da nam je bilo veoma teško da isti pronađemo, s obzirom da većina jela na koje smo veoma ponosni dolaze iz drugih kuhinja.
Tim povodom želeli smo da pozovemo čitaoce da nam se pridruže u potrazi za autentičnim srpskim receptima. Naša mala sugestija bi se odnosila na recepte sa suvim šljivama, malinama, projinim brašnom, koprivama, sušenom i dimljenom ribom, kolačima sa mašću, dunjama, bundevama i slično. Svoje predloge i recepte poslati na mail: [email protected].
U nekom od narednih izdanja obavestićemo vas o pristiglim predlozima. Top 5 recepata koje mi odaberemo će dobiti poklon iznenađenja. Unapred zahvaljujemo na saradnji.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.