pita sa šljivama od gotovih koraFoto: Shutterstock/MariaKovaleva

Pita sa šljivama od gotovih kora je brz i ukusan desert. Potrebno vam je svega nekoliko sastojaka (koje verovatno već imate u kući), malo truda i za tili čas omamljujući miris sočnih zrelih šljiva i neodoljivog cimeta širiće se vašim domom…

Pita sa šljivama od gotovih kora je, pored slatkog i džema, idealan način da iskoristite sezonu ovog čarobnog voća. Zato ne oklevajte, prošetajte do obližnje pijace, izaberite sočne ljubičaste plodove i bacite se na pripremu ovog krajnje jednostavnog, a vrlo ukusnog deserta.

Pita sa šljivama od gotovih kora

Sastojci:

  • 1 pakovanje gotovih kora za pitu (obično 10-12 kora)
  • 500 g šljiva (možete koristiti sveže ili smrznute, očišćene i iseckane)
  • 100 g šećera
  • 1 kašičica mlevenog cimeta (po želji)
  • 1-2 kašike brašna (ako šljive puste puno soka, da upije tečnost)
  • 50 g putera ili margarina (otopljenog)
  • 1 jaje (za premazivanje)
  • prstohvat soli
Pita sa šljivama od gotovih kora - idealan način da iskoristite sezonu ovog divnog sočnog voća 1
Foto: Shutterstock/Cryptographer

Priprema:

  1. Ako koristite sveže šljive, operite ih, odstranite koštice i iseckajte na manje komade. Ako su šljive smrznute, samo ih odmrznite i ocedite višak tečnosti.
  2. U velikoj posudi, pomešajte iseckane šljive sa šećerom, cimetom i brašnom. Dobro izmešajte i ostavite da odstoje dok pripremate kore.
  3. Zagrejte pećnicu na 180°C.
  4. Uzmite jednu koru i stavite je u pleh podmazan malom količinom puterom. Premažite koru otopljenim puterom, pa postupak ponovite sa još 3-4 kore.
  5. Na ovaj sloj kora rasporedite deo fila od šljiva.
  6. Nastavite sa ređanjem slojeva kora, premazujući ih puterom, kao što ste to ranije učinili. Preko kora ponovo ravnomerno raspoređujte fil od šljiva i postupak ponavljajte sve dok vam ne ostanu još 3-4 kore.
  7. Završite pitu preostalim korama, koje ćete takođe pojedinačno premazati puterom. Na kraju, poslednju koru premažite umućenim jajetom.
  8. Pecite je u prethodno zagrejanoj pećnici oko 30-40 minuta, ili dok pita sa šljivama od gotovih kora ne dobije zlatnosmeđu boju i postane hrskava.
  9. Ostavite je da se ohladi, da biste mogli lepo da je isečete. Možete je posuti šećerom u prahu ili, po želji, poslužiti uz kuglu sladoleda i kafu. Uživanje u svakom zalogaju je zagarantovano!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari