Pitali smo kuvare da li se pasulj potapa u vodu pre kuvanja ili ne: Evo šta su nam rekli

Ostavite komentar


  1. Novi kasapin pod rep kolje Pasulj se ne potapa u vodu vec treba prosuti prvu vodu u kojoj se kuvao bar petnaestak minuta Naseg pasulja nema sad jedemo neki uvozni star 100 godina Njega potapao ili ne isto ti je Jedan kuvan drugi tvrd jedan raspadnut i tako redom Mi smo sad vazan narod nebavimo se poljoprivredom sve je ,,bolje „uvozno Ko bre da kopa seljak je sad ,,gospodin“na njvu ide u obilazak samo automobilom

  2. Izvor: Službeni Vojni List, organ i izdanje ministra vojnog, urednik načelnik opšte-vojnog odelenja, đeneralštabni pukovnik Mih. Lj. Jovanović , godina XXXVII, 1918.,
    *Kad se pasulj daje za ručak, onda ga treba očistiti još uveče u oči toga dana, pa ga ostaviti da u hladnoj vodi prenoći. Sutradan treba vodu ocediti i prosuti, a pasulj spustiti u kazan u kojem će se kuvati, a koji je već naliven hladnom vodom. Sa pasuljom metnuti u kazan i meso.
    * Najbolje bi bilo da se meso odvojeno kuva od pasulja, a pasulj jedno pola sata odvojeno od mesa, pa kada voda, u kojoj je pasulj, bude provrela, onda se pasulj ocedi od te vode i spusti u onaj kazan u kojem se kuva samo meso. Ovu vodu u kojoj se kuvao pasulj treba prosuti.
    *Kuvanje pasulja treba da bude tako podešeno da se jelo kuvano skine sa vatre uvek najmanje pola sata pre deobe vojnicima
    *Dok se pasulj kuva ne treba da se meša, jer baš onda može da zagori, i vatra ne treba da je odveć jaka (velika).
    *Ako je pasulj mator, pa ne može dobro da se raskuva, onda treba u kazan sipati jednu kašiku sode bikarbonata ili nekoliko grumena šećera
    *Preporučljivo je da se pri kuvanju posnog pasulja sipa u kazan za jednu četu po dva kilograma projinog – prosejanog – brašna. Posan pasulj zapržava se zejtinom, i to ako je zejtin bez jakog mirisa; inače, ako se ovakav zejtin ne može nabaviti, bolje je i ne zapržiti ga.
    *Napomena: Naročito treba paziti da se pasulj ne spušta u kazan u kome je voda topla ili čak vri, jer onda pasulj odmah izbacuje kožurice. Ako se pasulj odmah posoli, so ga stegne i ne da mu da se raskuva

Ostavite komentar


Život

Naslovna strana

Naslovna strana za 16. decembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.