Počinje sezona lubenica: Jedna grupa ljudi mora da bude oprezna sa konzumacijom 1Foto: Shutterstock/New Africa

Lubenica je mnogima omiljena užina tokom letnjih meseci i teško joj je odoleti, ali osobe s hroničnom bolešću bubrega moraju da budu na oprezu.

Prema studiji slučaja objavljenoj u Annals of Internal Medicine: Clinical Cases, analizirana su tri pacijenta s hroničnom bolesti bubrega koji su se teško razboleli nakon što su pojeli previše lubenice.

Zašto? Lubenica se većinom sastoji od vode, ali to sočno voće prepuno je vitamina i minerala, od kojih je najdominantniji kalijum. Kriška lubenice od otprilike 286 grama sadrži 320 miligrama kalijuma, što je oko 12 odsto preporučenog dnevnog unosa za žene i oko 9 odsto za muškarce.

Za prosečnu zdravu osobu, lubenica je stoga obilan i ukusan izvor kalijuma, minerala koji je potreban živcima za pomoć u prenosu signala, uključujući one koji uzrokuju kontrakciju mišića. Zadužen je i za održavanje normalne tečnosti van ćelija kao i za održavanje krvnog pritiska pod kontrolom.

U normalnim okolnostima višak kalijuma, koji se ne koristi u tim procesima, uklanjaju bubrezi i iz tela se izbacuje urinom. Međutim, za osobe s hroničnom bubrežnom bolesti, bubrezi nisu baš tako efikasni u filtriranju kalijuma. Zato je za tri pacijenta u pomenutoj studiji slučaja jedenje previše lubenice rezultiralo razvojem teške hiperkalijemije, stanja u kojem u krvi ima previše kalijuma.

Pacijenti su imali između 6.6 i 7.4 mmol/L kalijuma u krvi, a normalan raspon je između 3.5 i 5.0 mmol/L. Sva tri pacijenta konzumirala su velike količine lubenice svaki dan tokom tri nedelje do dva meseca.

Hiperkalijemija ne rezultira uvek očiglednim simptomima, kao što je bio slučaj s jednim od tri pacijenta. Međutim, može da ima i neke prilično ozbiljne posledice. Na primer, druga dva pacijenta imala su problema sa srcem. Ostali simptomi mogu da uključuju slabost mišića, trnce, mučninu i, u teškim slučajevima, otežano disanje i bol u grudima.

Iako može biti ozbiljna, hiperkalijemija može da se leči. Nakon što su prestali da konzumiraju lubenicu, sva tri pacijenta su nakon nekoliko meseci imala normalne nivoe kalijuma u krvi, prenosi Index.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari