podvarakFoto: Shutterstock/AS Foodstudio

Podvarak je jedno od omiljenih zimskih jela koje je kao stvoreno za nedeljni ručak. Dobro ukrčkan pa zapečen kiseli kupus, uz dodatak sočnog svinjskog mesa i suve slanine, te raznih začina čini pravi gurmanski specijalitet, koji nas greje i daje puno energije za hladne dane. Osim toga, podvarak je odličan izbor i za svečani praznični ručak ili bogatu večeru, pa je svakako dobro imati proveren recept u rukavu, za nedelje koje dolaze.

Podvarak se može spremati na razne načine – sa različitim vrstama mesa ili bez njega, od kiselog ili svežeg kupusa, uz dodatak paradajz pirea/ajvara ili bez njih i slično… No, recept koji danas delimo sa vama, a koji smo prona[li na sajtu Punkufer.hr, objedinjuje sve ključne sastojke dobrog podvarka, kome sigurno nećete naći manu. Probajte ga i uverite se sami:

Podvarak sa svinjskim mesom i slaniom

Sastojci:

  • 1 kg kiselog kupusa
  • 500 g svinjetine, srednje masne
  • 250 g suve slanine
  • 4 ljubičasta luka
  • 1 praziluk
  • 2 kašika slatke aleve paprike
  • 4 čena belog luka
  • 2 kašika ajvara
  • 2 lovorova lista
  • suncokretovo ulje
  • so, po ukusu
  • sveže mleveni biber, po ukusu
Podvarak: Recept za idealan nedeljni ručak 1
Foto: Shutterstock/AS Foodstudio

Priprema:

  1. Isecite luk i praziluk, pa ih podelite na dva dela i ubacite u dve šerpe u koje ćete dodati malo ulja. U jednoj šerpi na luku ispržite svinjsko meso (isečeno na kocke ili šnicle) i slaninu isečenu na režnjeve, a u drugoj šerpi dinstajte narendani ili sitno iseckani kiseli kupus, koji ste pre toga oprali i dobro ocedili.
  2. Nakon što ga prodinstate 10-ak min, dolijte pola čaše vode i dinstajte ga još oko pola sata, pa umešajte ajvar i začine.
  3. Pomešajte dinstani kupus sa prženim mesom i prebacite u pleh za pečenje ili u pekač. Pecite podvarak 30 min u rerni zagrejanoj na 200°c.
  4. Poslužite topao i uživajte! Prijatno!

Izvor: Skuhatćute

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari