Pohovane banane su jedna od omiljenih kineskih poslastica koje često poručujemo iz restorana, ali dobra vest je da ovaj slasni desert možete napraviti i kod kuće – i to vrlo brzo i lako!
Za pohovane banane potrebno je da napravite glatko i jednostavno testo, koje, po želji, možete aromatizovati cimetom, vanilom ili nekim drugim začinom koji volite. Služite ih tople uz omiljeni toping ili kuglu sladoleda za potpuni gastronomski doživljaj! Recept, koji smo preuzeli sa gastro.24sata.hr sledi u nastavku:
Pohovane banane
Sastojci:
- 6 banana
- 2 1/2 šolje oštrog brašna
- 2 kašike šećera
- 3 kašičice praška za pecivo
- 2 kašičice gustina (kukuruznog skroba)
- 1/4 kašičice soli
- 2 šolje vode
- 3 šolje suncokretovog ulja
Postupak:
- Oljuštite banane i isecite ih na 4 dela.
- U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo, gustin i so.
- Umešajte vodu, tako da dobijete gusto, glatko testo. Ako je potrebno, dodajte više od 2 šolje vode.
- U nelepljivom tiganju zagrejte ulje na srednje jakoj vatri (ulje treba da dostigne temperaturu od 175 stepeni C).
- Komade banane umačite u testo, jedan po jedan, pustite da se s njih ocedi višak testa, pa ih pažljivo ubacite u vrelo ulje. Pazite da banane ne dotaknu dno tiganja, kako ne bi zagorele i/ili se zalepile za dno. Tiganj nemojte pretrpavati – treba da bude dovoljno ulja da svi komadi banane mogu plutati u ulju.
- Pržite dok se testo ne zarumeni, pa izvadite pohovane banane iz ulja i stavite ih na papirni kuhinjski ubrus kako bi se odstranio višak masnoće.
- Po želji, prelijte medom, topingom od čokolade, karamele ili poslužite sa sladoledom od vanile. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.