Pohovane tikvice su savršeno letnje jelo.
Pohovane tikvice su jedno od najpopularnijih jela na Balkanu.
Blagog su ukusa, a mogu da budu i prilog i glavno jelo. Tikvice su niskokalorične i bogate vitaminima i mineralima, kao što su vitamin C, vitamin A, kalijum i dijetetska vlakna. Pohovanje ih čini privlačnim čak i za one koji možda inače nisu ljubitelji povrća.Recept se može prilagoditi različitim dijetetskim potrebama i ukusima. Na primer, možete koristiti bezglutensko brašno i prezle za gluten-free verziju ili eksperimentisati sa različitim začinima i biljem.
Pohovane tikvice, recept
Sastojci:
2-3 srednje tikvice
2 jaja
1 šolja brašna
1 šolja prezli
1/2 šolje rendanog parmezana (opciono)
So i biber po ukusu
Ulje za prženje
Sveže začinsko bilje (kao što je peršun) za dekoraciju (opciono)
Uputstvo:
Priprema tikvica:
Operite tikvice i osušite ih.
Iseckajte ih na kolutove debljine oko 0.5 cm ili po želji.
Priprema sastojaka za pohovanje:
U jednu posudu stavite brašno.
U drugu posudu umutite jaja sa malo soli i bibera.
U treću posudu stavite prezle, a ako želite, dodajte i rendani parmezan i pomešajte.
Pohovanje tikvica:
Umočite svaki kolut tikvice prvo u brašno, zatim u jaja, pa na kraju u prezle (i parmezan ako koristite), pazeći da svaki komad bude ravnomerno prekriven.
Ponovite postupak dok ne obložite sve kolutove tikvica.
Prženje:
U većoj tiganju zagrejte ulje na srednje jakoj vatri.
Kada je ulje dovoljno zagrejano, pažljivo stavite kolutove tikvica u tiganj, pazeći da ih ne pretrpate.
Pržite tikvice sa svake strane 2-3 minuta ili dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave.
Izvadite ih iz tiganja i stavite na papirni ubrus kako bi upile višak ulja.
Serviranje:
Poslužite pohovane tikvice tople.
Po želji, ukrasite svežim peršunom ili drugim začinskim biljem.
Možete ih poslužiti sa umakom po izboru, kao što su pavlaka, jogurt sos, tzatziki ili neki drugi omiljeni sos.
Ovaj recept je jednostavan i brz za pripremu, a pohovane tikvice su ukusne i hrskave. Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.