Pojedine grupe ljudi ne bi trebalo da konzumiraju kefir: Saznajte koje 1Kefir, fotografija: Fascinadora on Shutterstock

Kefir je poznat po odličnim nutritivnim vrednostima koje nudi, poput proteina, vitamina B, kalijuma i kalcijuma. Upravo iz tog razloga, mnogima je omiljenih namirnica, piše n1.info.ba.

Kako prenosi Medical News Today, redovan unos kefira jača kosti i potpomaže izgradnju jakih mišića, a pridonosi i očuvanju boljeg zdravlja srca.

Ono čime kefir naročito obiluje jesu probiotici koji mogu da pomognu u poboljšanju odnosa zdravih bakterija gastrointestinalnog trakta, te lečenju probavnih problema i vaginalnih infekcija, a takođe sprečavaju eventualne infekcije mokraćnog sistema. Međutim, dijetetičari upozoravaju kako postoje ljudi koji kefir ne bi smeli da ga jedu ili bi njegov unos trebalo da svedu na minimum.

To su prvenstveno deca mlađa od godine dana, jer ne smeju da mlečne proizvode od od kravljeg mlijeka, osobe s autoimunim bolestima, te svi oni koju imaju alergiju na laktozu. Iako kod pojedinih ljudi s intolerancijom na laktozu takođe umeju da se pojave neugodne nuspojave, dijetetičari naglašavaju kako im umeren unos kefira ne bi trebalo da šteti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari