Pomfrit dovodi do depresije? 1Foto: Pixabay/Pexels

Često konzumiranje pržene hrane, pogotovu pomfrita, može biti povezano sa većim rizikom od razvoja anksioznosti i depresije, preneo je Si-En-En, pozivajući se na nedavno objavljeno istraživanje grupe autora iz Kine.

U istraživanju, koje je objavljeno u časopisu PNAS, navodi se da konzumacija pržene hrane, pre svega prženih kromirića, uvećava rizik od anksioznosti 12 odsto a rizik od depresije za sedam odsto.

Stručnjaci koji se bave ishranom međutim upozoravaju da su ovo tek preliminarni rezultati, te da nije jasno da li pržena hrana zaista može biti odgovorna za probleme sa mentalnim zdravljem ili su osobe koje imaju ove probleme sklonije da jedu prženu hranu.

Pomenutom studijom bilo je inače obuhvaćeno 140,728 osoba tokom 11,3 godine.

Kada su istraživači isključili osobe za koje nisu postojali podaci o navikama u ishrani i mentalnom zdravlju, kod ukupno 8,294 osobe bila je zabeležena anksioznost a kod 12,735 osoba registrovana je depresija.

Daljom analizom pokazano je da se depresija i anksioznost češće javljaju kod onih koji jedu prženo.

Studija je takođe pokazala da prženu hranu u većoj meri jedu mlađe osobe, muškarci i pušači.

Autori su naveli da akrilamid, koji nastaje tokom prženja, pre svega pomfrita, može biti odgovoran za veći rizik za razvoj depresije i anksioznosti.

U ranijim radovima je pokazano da izlaganje određene vrste riba akrilamidu dovodi do anksioznog ponašanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari