Popara je tradicionalno jelo koje se često priprema u zemljama Balkana, ali i u drugim delovima istočne Evrope. Osnovni sastojci popare su bajati hleb i mleko, a recept se može prilagoditi dodavanjem različitih sastojaka, po želji.
Budući da se popara jede topla i da je kalorijski jaka, ona je odličan izbor za hladna jesenja i zimska jutra kada nam treba nešto fino i ukusno da nas razbudi i da nam energije za užurban dan. U nastavku pogledajte klasičan recept za poparu:
Popara
Sastojci:
- 4-5 kriški hleba (najbolje je da hleb bude malo bajatiji, ali može i svež)
- 200 ml mleka
- 100 ml vode
- 2 jajeta
- 100 g sira (može feta, kačkavalj ili neki drugi po izboru)
- 2-3 kašike maslaca ili ulja
- So i biber po ukusu
- (Opcionalno) peršun, origano ili drugi začini po ukusu
Priprema:
- Hleb isecite na kockice ili komade. Ako je hleb vrlo suv, možete ga malo navlažiti vodom ili mlekom.
- U šerpi zagrejte mleko i vodu do ključanja.
- Kada tečnost provri, dodajte komade hleba i mešajte dok je hleb ne upije i ne omekša (nekoliko minuta).
- Dodajte izmrvljen sir u smesu i mešajte dok se sir ne rastopi i sve ne bude dobro sjedinjeno. Ako koristite maslac, dodajte ga u ovoj fazi.
- U međuvremenu, umutite jaja i lagano ih dodajte u smesu, stalno mešajući da se ne stvore grudvice.
- Dodajte so, biber i, ako želite, začine po ukusu.
- Kuvajte još nekoliko minuta, dok se smesa ne zgusne i postane kremasta.
- Kada je popara gotova, možete je posuti svežim peršunom ili drugim začinima po želji.
- Poslužite toplo i uživajte u ovom jednostavnom, ali ukusnom jelu!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.