Kafa je omiljeni napitak mnogih ljudi, a za mnoge je nezamisliv dan bez nje. Iako kafa pruža brojne koristi, postoje i određene kombinacije koje mogu izazvati probavne smetnje ili negativno uticati na naše zdravlje.
Kafa s nekim namirnicama ili napicima može dovesti do nelagodnosti u organizmu, pa je važno obratiti pažnju na to kako je konzumiramo. Evo nekoliko kombinacija koje je bolje izbegavati:
Kafa i sok od narandže
Pijenje kafe zajedno sa sokom od narandže može povećati proizvodnju želučane kiseline, što često dovodi do žgaravice i probavnih smetnji. Ova kombinacija može iritirati želudac, pa je bolje uživati u kafi bez dodataka poput soka od narandže.
Kafa i alkohol
Kombinacija kafe i alkohola može izazvati dehidraciju i poremetiti ravnotežu tečnosti u telu. Kafa može maskirati efekat alkohola, što može dovesti do prekomernog pijenja. Bilo da je u pitanju pivo, vino ili kokteli, bolje je izbegavati ovu kombinaciju kako bi se sačuvala ravnoteža u organizmu.
Začinjena hrana i kafa
Začinjena jela mogu iritirati želudac, a kada se pomešaju sa kafom, mogu povećati proizvodnju želučane kiseline i izazvati žgaravicu ili druge probavne smetnje. Jela poput takosa, čilija ili hrane sa ljutim sosom bolje je konzumirati bez kafe, kako bi se smanjio stres na probavni sistem.
Kafa i mlečni proizvodi
Kombinacija kafe sa mlečnim proizvodima može otežati apsorpciju kalcijuma, što je posebno važno za starije osobe koje moraju paziti na zdravlje kostiju. Takođe, kod nekih ljudi kafa s mlekom može izazvati probavne smetnje. Ako ste navikli da pijete kafu sa mlekom, možda bi bilo dobro da razmislite o promeni ove navike kako biste izbegli potencijalne probleme sa varenjem.
Kafa ima brojne koristi, ali je važno biti pažljiv u vezi sa načinom na koji je konzumiramo. Pažnja na kombinacije sa drugim namirnicama može doprineti boljem zdravlju i udobnosti tokom dana, prenosi klix.ba.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.