Posna pita je jedna od omiljenih poslastica tokom Božićnog posta, koji počinje 28. novembra. Ona može biti nadevena raznim sastojcima i filovima – od onih klasičnih sa jabukama i višnjama, preko one sa bundevom, do maštovitih kreacija koje objedinjuju sve najlepše arome i teksture. Upravo jednu takvu pitu, koja sa razlogom nosi naziv „Jesenja rapsodija“, imali smo priliku da vidimo nedavno u epizodi emisije „Praktična žena“, koju vam toplo preporučujemo.
Ova posna pita sadrži sve najlepše ukuse jeseni – od bundeve, preko suvih smokvi i oraha, do cimeta i vanile. Pa ko bi joj odoleo?! Stoga, ukoliko ste u potrazi za raskošnom posnom poslasticom od koje će mirisati cela kuća, ovaj recept morate probati! Detaljne instrukcije i video pogledajte u nastavku:
Posna pita „Jesenja rapsodija“
Sastojci:
- 500g tankih kora za pitu
- 1kg narendane bundeve
- 10g/kesica cimeta
- 10g/kesica vanilin šećera
- 100ml ulja
- 100g šećera
- 100g suvih smokvi
- 100g suvih šljiva
- 100g badema
- 100g mlevenih oraha
Preliv:
- 200g meda
- 50g listića badema
Priprema:
- Bundevu isecite na krupnije kocke, potom izrendajte i ostavite da odstoji 10 minuta.
- Dodajte joj šećer, vanilin šećer i cimet.
- Smokve, suve šljive i badem iseckajte, pa sjedinite sa prethodno pripremljenom smesom, a zatim dodajte i mlevene orahe.
- Uključite rernu na 200°C.
- Odvajajte po 3 do 4 kore u zavisnosti od toga da li volite više ili manje fila, tanju ili deblju pitu i slično.
- Svaku koru, osim poslednje na koju ide fil, premažite uljem, a fil ravnomerno rasporedite.
- Urolajte i stavljajte u pleh prethodno podmazan uljem ili obložen pek papirom. Smanjite temperaturu na 150°C do 180°C, i pecite 30 do 40 minuta u zavisnosti od jačine vaše rerne.
- Kada se posna pita ispeče, pripremite med, koji možete malo razblažiti kašikom ili dve vode i prelijte preko pite. Pospite listićima badema za bolji ukus i lepši izgled.
- Ostavite da se posna pita malo prohladi, pa secite i uživajte! Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.