Posna predjela: Jednostavni recepti kojima će vaši gosti biti oduševljeni 1Posna predjela, Foto: Arina Habich / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Jednostavni recepti za najukusnija posna predjela, koja će svaku trpezu podići na viši nivo.

Posne trpeze su zahtevnije i teže je napraviti dobar izbor u moru posnih zanimacija, a recepti koje smo vam pripremili u nastavku su svojim ukusom zaslužili titulu najlepših posnih jela.

Posna predjela idealan su izbor za nadolazeće posne slave i praznike, a uz dobru dekoraciju trpeza će izgledati veoma lepo i bogato.

Punjene tikvice

Potrebno je:

2 srednje tikvice,
250 gr biljnog kačkavalja isečenog na kockice,
4 čena belog luka,
1 dcl maslinovog ulja,
3 kašike sirćeta.

Priprema:

Oprati tikvice i iseći na kolutove. Posoliti ih, kako bi pustile vodu. U međuvremenu, u dubljoj činiji izmešati maslinovo ulje, sirće, zgnječen beli luk i posoliti. Kolutove tikvica poređati u pleh obložen pek papirom i zapeći 15 minuta na 180 stepeni. Izvaditi iz rerne, ređati u činiju i preliti pripremljenom marinadom. Ostaviti da stoji u marinadi do sutradan, a pred služenje, kačkavalj iseći na kockice, pa u svaki kolut tikvice staviti kockicu kačkavalja, probosti čačkalicom i preliti sa malo marinade.

Posni slani rolat

Sastojci:

2 veća lista oblande,
manja glavica luka,
pola struka praziluka,
500 gr šampinjona,
300 gr posnog majoneza,
150 gr biljnog kačkavalja,
100 gr susama,
400 gr ajvara,
ulje, so, biber.

Priprema:

Luk i praziluk iseckati i propržiti na vrelom ulju. Dodati seckane šampinjone i dinstati dok sva tečnost koju su šampinjoni pustili ne ispari, pa posoliti i pobiberiti. Susam peći u teflonskom tiganju da dobije zlatno-žutu boju, ohladiti i pomešati sa 200 g posnog majoneza, dodati 100 g struganog biljnog kačkavalja i energično promešati. Prvi list oblande premazati pripremljenom smesom, odozgo rasporediti dinstane šampinjone, pokriti drugim listom oblande, premazati ajvarom i urolati. Odozgo naneti ostatak posnog majoneza i posuti struganim biljnim kačkavaljem.

Posna ruska salata

Sastojci:

2 konzerve sardine,
posni majonez,
4 manje šargarepe,
4 kisela krastavca,
1 veći krompir,
300 gr graška,
biber,
so.

Priprema:

Krompir, šargarepu i grašak obariti i iseckati na kockice.Dodati sitno iseckane krastavčiće i izgnječene sardine očišćene od repova, glava i kičme. Posoliti, pobiberiti, pa sve zajedno umešati u posni majonez. Smesu sipati u staklenu činiju i ostaviti u frižider minimum 1 sat pre služenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari