posna projaFoto: Shutterstock/Brent Hofacker

Posna proja je tradicionalno jelo sa Balkana, posebno popularno u Srbiji i drugim zemljama regiona. To je vrsta kukuruznog hleba ili pogače koja se priprema bez mlečnih proizvoda i jaja, što je čini pogodnom za post ili veganske dijete.

Posna proja se obično peče u rerni i može se poslužiti kao prilog ili samostalno jelo, a često se konzumira uz salate ili druge specijalitete od povrća. U nastavku pogledajte jednostavan i brz recept za ukusnu posnu proju:

Posna proja

Sastojci:

  • 200 g kukuruznog brašna
  • 100 g pšeničnog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 500 ml vode (ili biljnog mleka)
  • 100 ml ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1-2 glavice crnog luka (sitno iseckane, po želji)
  • 1-2 krompira (rendana, po želji)
Posna proja - recept za brz, zdrav i ukusan veganski obrok 1
Foto: Shutterstock/Brent Hofacker

Priprema:

  1. Ako koristite crni luk, na malo ulja ga dinstajte dok ne postane staklast.
  2. Ako dodajete rendani krompir, dodajte ga u luk i kratko prodinstajte.
  3. U velikoj posudi pomešajte kukuruzno i pšenično brašno, prašak za pecivo i so.
  4. Polako dodajte vodu (ili biljno mleko) i ulje, mešajući da se sve sjedini. Dodajte i dinstani luk i krompir.
  5. Sipajte smesu u pleh obložen papirom za pečenje ili podmazan uljem. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta, dok proja ne dobije zlatnu boju.
  6. Kada je gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre sečenja.
  7. Poslužite proju toplu ili hladnu, uz salate ili kao samostalno jelo. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari