Posna proja je tradicionalno jelo sa Balkana, posebno popularno u Srbiji i drugim zemljama regiona. To je vrsta kukuruznog hleba ili pogače koja se priprema bez mlečnih proizvoda i jaja, što je čini pogodnom za post ili veganske dijete.
Posna proja se obično peče u rerni i može se poslužiti kao prilog ili samostalno jelo, a često se konzumira uz salate ili druge specijalitete od povrća. U nastavku pogledajte jednostavan i brz recept za ukusnu posnu proju:
Posna proja
Sastojci:
- 200 g kukuruznog brašna
- 100 g pšeničnog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 500 ml vode (ili biljnog mleka)
- 100 ml ulja
- 1 kašičica soli
- 1-2 glavice crnog luka (sitno iseckane, po želji)
- 1-2 krompira (rendana, po želji)
Priprema:
- Ako koristite crni luk, na malo ulja ga dinstajte dok ne postane staklast.
- Ako dodajete rendani krompir, dodajte ga u luk i kratko prodinstajte.
- U velikoj posudi pomešajte kukuruzno i pšenično brašno, prašak za pecivo i so.
- Polako dodajte vodu (ili biljno mleko) i ulje, mešajući da se sve sjedini. Dodajte i dinstani luk i krompir.
- Sipajte smesu u pleh obložen papirom za pečenje ili podmazan uljem. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta, dok proja ne dobije zlatnu boju.
- Kada je gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre sečenja.
- Poslužite proju toplu ili hladnu, uz salate ili kao samostalno jelo. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.