Posna torta sa bademom i breskvama, koju smo videli nedavno u epizodi emisije „Praktična žena„ savršena je poslastica za posnu slavu ili praznike kada se posti, mada je toliko ukusna da je možete pripremiti i za bilo koje drugo slavlje ili važan povod. Lagane korice od badema i keksa, savršeno iskombinovane sa osvežavajućim breskvama i kremom od bele čokolade čine savrćšeno lagan i nežan spoj aroma, koji osvaja na prvi zalogaj.
Posna torta sa bademom i breskvama pravi se relativno lako – samo je važno da dobro sledite uputstva i da imate kvalitetne sastojke. Stoga, ukoliko ovih dana tragate za posnim desertom koji će oduševiti vas i vaše goste, obavezno probajte ovu nežnu i elegantnu tortu punu zavodljivih ukusa i tekstura:
Posna torta sa bademima i breskvama
Sastojci:
Za 2 kore:
- 110 g brašna
- 60 g posnog mlevenog keksa
- 60 g pečenog mlevenog badema
- 7 kašika šećera
- 2 dl kisele vode
- 0,5 dl ulja
- 1/2 kesice praška za pecivo
I još:
- 70 g listića badema za posipanje korica
Za fil:
- sok iz kompota (breskva će se koristiti u daljem postupku)
- 1 l biljnog mleka
- 10 kašika šećera
- 1 vanil šećer
- 2 pudinga od vanile
- 60 g gustina
- 2 štangle posne bele čokolade ( 50 g)
- 250 g margarina
- 100 g posnog šlaga
Za grilijaš od badema:
- 200 g šećera
- 200 g pečenog badema
I još:
- 500 g breskvi iz kompota
Priprema:
Kore:
Prosejati i sjediniti suve sastojke, pa dodati mokre. U dva kalupa na pek papiru izliti dobijenu masu, obe korice posuti listićima badema. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni C dok ne dobiju lepu, zlatnu boju.
Fil:
U 100 ml biljnog mleka razmutiti puding i gustin, a ostatak mleka i soka iz kompota staviti da se zagreva u sudu na pari sa 10 kašika šećera i vanil šećerom. Dodati razmućen puding i gustin i zakuvati fil. U topao fil dodati 2 štangle bele čokolade za kuvanje. U ohlađen fil dodati margarin sobne temperature i umešati prethodno umućen šlag.
Griljaš od badema:
Šećer rastopiti na tihoj vatri, dodati pečeni badem i sve lepo izmešati kako bi badem bio obložen karamelizovanim šećerom. Sipati ne pek papir da se ohladi. Ohlađen grilijaš samleti u blenderu, pa u gotov fil dodati usitnjen grilijaš od badema.
Filovanje:
Na tacnu staviti prvu koru i naneti deo fila, pa staviti breskve isečene na šnite. Lagano ih prekriti drugim delom fila pa staviti drugu koru. Celu tortu premazati ostatkom fila i staviti na hlađenje. Ohlađenu tortu dekorisati šlagom i listićima badema.
Ceo postupak pripreme pogledajte u videu koji sledi.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.