posna tortaFoto: Praktična žena - Posn atortsa sa bademima i pomorandžom/PrintScreen

Posna torta sa bademom i breskvama, koju smo videli nedavno u epizodi emisije Praktična žena savršena je poslastica za posnu slavu ili praznike kada se posti, mada je toliko ukusna da je možete pripremiti i za bilo koje drugo slavlje ili važan povod. Lagane korice od badema i keksa, savršeno iskombinovane sa osvežavajućim breskvama i kremom od bele čokolade čine savrćšeno lagan i nežan spoj aroma, koji osvaja na prvi zalogaj.

Posna torta sa bademom i breskvama pravi se relativno lako – samo je važno da dobro sledite uputstva i da imate kvalitetne sastojke. Stoga, ukoliko ovih dana tragate za posnim desertom koji će oduševiti vas i vaše goste, obavezno probajte ovu nežnu i elegantnu tortu punu zavodljivih ukusa i tekstura:

Posna torta sa bademima i breskvama

Sastojci:

Za 2 kore:

  • 110 g brašna
  • 60 g posnog mlevenog keksa
  • 60 g pečenog mlevenog badema
  • 7 kašika šećera
  • 2 dl kisele vode
  • 0,5 dl ulja
  • 1/2 kesice praška za pecivo

I još:

  • 70 g listića badema za posipanje korica

Za fil:

  • sok iz kompota (breskva će se koristiti u daljem postupku)
  • 1 l biljnog mleka
  • 10 kašika šećera
  • 1 vanil šećer
  • 2 pudinga od vanile
  • 60 g gustina
  • 2 štangle posne bele čokolade ( 50 g)
  • 250 g margarina
  • 100 g posnog šlaga

Za grilijaš od badema:

  • 200 g šećera
  • 200 g pečenog badema

I još:

  • 500 g breskvi iz kompota
Posna torta sa bademima i breskvama - ukusna, sočna i osvežavajuća završnica slavskog ručka 1
Foto: Praktična žena – Posna torta sa bademom i breskvama/PrintSrcreen

Priprema:

Kore:

Prosejati i sjediniti suve sastojke, pa dodati mokre. U dva kalupa na pek papiru izliti dobijenu masu, obe korice posuti listićima badema. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni C dok ne dobiju lepu, zlatnu boju.

Fil:

U 100 ml biljnog mleka razmutiti puding i gustin, a ostatak mleka i soka iz kompota staviti da se zagreva u sudu na pari sa 10 kašika šećera i vanil šećerom. Dodati razmućen puding i gustin i zakuvati fil. U topao fil dodati 2 štangle bele čokolade za kuvanje. U ohlađen fil dodati margarin sobne temperature i umešati prethodno umućen šlag.

Griljaš od badema:

Šećer rastopiti na tihoj vatri, dodati pečeni badem i sve lepo izmešati kako bi badem bio obložen karamelizovanim šećerom. Sipati ne pek papir da se ohladi. Ohlađen grilijaš samleti u blenderu, pa u gotov fil dodati usitnjen grilijaš od badema.

Filovanje:

Na tacnu staviti prvu koru i naneti deo fila, pa staviti breskve isečene na šnite. Lagano ih prekriti drugim delom fila pa staviti drugu koru. Celu tortu premazati ostatkom fila i staviti na hlađenje. Ohlađenu tortu dekorisati šlagom i listićima badema.

Ceo postupak pripreme pogledajte u videu koji sledi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari