Posne krofne su jedna od najjednostavnijih poslastica koju možete pripremiti tokom Božićnog posta. Možete ih praviti prazne ili puniti džemom po izboru, a budući da su gotove jako brzo, posne krofne su onaj recept koji uvek treba imati pri ruci.
Iako se prave bez jaja i mleka, posne krofne su jako sočne, a korica limuna ili pomorandže daje im posebnu osvežavajuću notu. U nastavku pogledajte kako posne krofne možete lako pripremiti za sebe i svoje najdraže:
Posne krofne
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1/2 kockice svežeg kvasca
- 200 ml mlake vode
- 75 ml ulja
- 2 kašike šećera
- nastrugana korica 1/2 limuna ili pomorandže
I jos:
- ulje za prženje
- prah šećer
Priprema:
- U malo mlake vode izdrobite kvasac, pa dodajte kašičicu šećera i malo brašna i ostavite da se kvasac aktivira.
- Nakon 10-ak minuta, u dubljoj posudi pomešajte ostale sastojke, dodajte kvasac i zamesite glatko testo, pa ostavite da lepo nadođe, oko pola sata.
- Ponovo premesite testo, pa ga preručite na pobrašnjenu radnu površinu i rasklagijajte na debljinu od oko 1cm, pa čašom željene veličine, koju ste uvaljali u brašno, vadite krofne i ostavite ih malo da nadođu.
- U većem tiganju zagrejte ulje na visokoj temperaturi, pa ubacujte krofne, malo smanjite temperaturu i pržite ih nekoliko minuta sa obe strane dok ne dobiju lepu zlatnu boju.
- Gotove posne krofne vadite na papirni ubrus kako bi upio višak masnoće, ostavite ih malo da se prohlade, pa ih pospite prah šećerom.
- Poslužite i uživajte. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.