Posni mafini su lagana i ukusna poslastica koja se brzo priprema i koja može biti odličan doručak ili užina, naročito kada je zdravog sastava. Baš takav recept, koji je pun raznolikog ukusnog voća i osvežavajućih nota, danas delimo da vama. Verujemo da mu nećete odoleti!
Posni mafini koje vam danas preporučujemo ne sadrže jaja, ni mleko, ali to ne znači da im manjka sočnosti – naprotiv! Pripremaju se od sezonskog voća i sastojaka koje gotovo uvek imamo u kući, pa ukoliko vam se jede neki fin i zdrav slatkiš, ovi posni mafini su kao stvoreni za vas – kako za dane posta, tako i inače. Možete ih poneti na posao, fakultet ili spakovati deci za užinu, a najbolje od svega – u njihovom ukusu možete uživati bez griže savesti. Recept za posne mafine sledi u nastavku:
Posni mafini
Sastojci:
- 1 zrela banana
- 1 veća jabuka
- 100 g suvih brusnica
- 250 g brašna
- 150 ml kisele vode
- 150 g šećera
- 100 ml ulja
- 30 g kakao praha
- 1 prašak za pecivo
- narendana korica jedne pomorandže
- cimet, po ukusu
Priprema:
- Uključite rernu na 180°C
- Jabuku i bananu oljuštite, isecite na krupnije komade, pa izblendajte.
- U blender dodajte ulje, šećer i kiselu vodu.
- U drugoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, kakao, cimet i narendanu pomorandžinu koricu.
- Tečne sastojke sipajte u činiju sa suvim i dobro izmešajte, pa dodajte brusnice.
- Po želji, možete dodati i seckanu čokoladu, orašaste plodove, malo ruma ili neki drugi omiljeni sastojak.
- Sipajte u podmazane kalupe za mafine ili, još bolje, u papirne korpice i pecite 15-tak minuta, dok ne dobiju finu rumenu boju.
- Poslužite uz kafu ili omiljeni čaj i uživajte u ovoj zdravoj i ukusnoj poslastici. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.