posni majonezFoto: Shutterstock/FotosDo

Posni majonez jedan je od onih recepata koje najviše guglamo tokom perioda posnih slava, budući da većina ukusnih predjela sadrži upravo ovaj sastojak. No, iako u sebi nema jaja, posni majonez vrlo je ukusan, te pogodan za pripremu raznih posnih salata, filovanje rolata i slično, a uz to je i dosta manje kaloričan u odnosu na običan majonez.

Posni majonez može se spremiti od raznih sastojaka poput gustina, indijskog oraha, krompira, tečnosti iz konzerve leblebija… No, mi vam danas donosimo jedan brz i jednostavan recept za posni majonez sa sojinim mlekom.

Posni majonez

Sastojci:

  • 300 ml ulja
  • 200 ml nezaslađenog sojinog mleka
  • 1 velika kašika senfa
  • sok od jednog limuna
  • so i biber, po ukusu
Posni majonez: Glavni saveznik posnih predjela 1
Foto: Shutterstock/AtlasStudio

Priprema:

  1. U posudu za mućenje sipajte prvo ulje, pa dodajte sojino mleko, senf i sok od jednog limuna. Mutite štapnim mikserom nekoliko minuta dok se smesa fino ne zgusne.
  2. Dodajte so i biber po ukusu, pa sve još malo mutite da se sve fino sjedini. Gotov majonez treba da bude svetložute boje i da ima laganu kremastu teksturu.
  3. Preručite majonez u staklenu teglu, stavite poklopac i obavezno držite u frižideru.

Ovako pripremljen majonez možete koristiti za pripremu posnih salata i raznih predjela, kao umak za grilovano povrće ili preliv za razne sveže i obrok salate. Prijatno!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari