Posni pasulj, recept 1Posni pasulj, foto: neal and molly jansen / Alamy / Alamy / Profimedia

Posni pasulj je idealno jelo ako želite ručak za dva dana.

Posni pasulj je odličan ako želite da smršate, a i potreban vam je jak ručak za više dana.

Sastojci:

500 g pasulja (može biti crni, beli ili crveni)
2 veće glavice crnog luka
2 šargarepe
2 krompira
1 paprika (crvena ili zelena)
2-3 čena belog luka
1 konzerva paradajz pirea (oko 400 g) ili 2-3 zrela paradajza
2-3 lovorova lista
1 kašika aleve paprike
So i biber po ukusu
1/4 šolje ulja (suncokretovo ili maslinovo)
1 kašika sušenog majčine dušice (opciono)
1 kašika sušenog peršuna (opciono)
1 kašika brašna (opciono, za zgusnjavanje)

Priprema:

Priprema pasulja: Pasulj operite i potopite u vodu. Ostavite da stoji preko noći, ili barem 4-6 sati. Nakon toga, dobro isperite i kuvajte u svežoj vodi oko 1-1,5 sati, dok ne omekša. Ako koristite brzi način, možete kuvati pasulj u ekspres loncu.

Priprema povrća: Dok se pasulj kuva, naseckajte crni i beli luk, šargarepu, krompir i papriku na sitne kockice.

Prženje povrća: U velikoj šerpi zagrijte ulje. Dodajte naseckani crni i beli luk i pržite dok ne postanu staklasti. Dodajte šargarepu i papriku, pa pržite još nekoliko minuta.

Dodavanje paradajza: Dodajte paradajz pire (ili rendane paradajze) u šerpu sa povrćem. Dobro promešajte i kuvajte još 5-7 minuta.

Kombinovanje sastojaka: Kada je pasulj skuvan i omekšao, ocijedite ga (ostavite malo tečnosti od kuvanja) i dodajte u šerpu sa povrćem. Dodajte krompir, lovorove listove, alevu papriku, so i biber. Ako želite, možete dodati sušeni majčinu dušicu i peršun za dodatni ukus.

Kuvanje: Prelijte pasulj sa dovoljno vode da pokrije sve sastojke. Kuvajte na srednje jakoj vatri oko 30-40 minuta, dok krompir i šargarepa ne omekšaju i dok se ukusi ne sjedine. Ako je potrebno, dodajte još vode tokom kuvanja.

Zgušnjavanje (opciono): Ako želite gušći pasulj, u maloj šolji pomešajte kašiku brašna sa malo vode da napravite glatku pastu i dodajte u pasulj. Kuvajte još 5 minuta, dok se pasulj ne zgusne.

Serviranje: Poslužite toplu posnu supu od pasulja uz svež hleb ili pogaču. Možete dodati i svež peršun za dodatni ukus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari