Počeo je post, a mnogima koji ga se pridržavaju je izbor jela veliki problem.
Post je upravo počeo. Donosimo vam tri jednostavna recepta za posna jela koja lako možete pripremiti.
1. Posna musaka sa krompirom i sojom
Sastojci:
5-6 krompira
150 g sojinog mesa (sojinih granula ili mlevene soje)
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 kašike paradajz pirea
1 kašičica sušenog origana
1 kašičica začina u prahu
So, biber
1 čaša biljnog mleka (badem, soja, ovseno)
2 kašike brašna
2 kašičice maslinovog ulja
Priprema:
Krompir ogulite, operite i isecite na tanke kolutove. Stavite ga u vruću vodu sa malo soli da se kratko prokuha (oko 5 minuta).
Sojine granule stavite u vruću vodu da omekšaju, a zatim ih ocedite i iscedite višak tečnosti.
U tavi na maslinovom ulju propržite crni i beli luk, pa dodajte sojino meso. Propržite ga nekoliko minuta, pa dodajte paradajz pire, začine, so i biber. Kuvajte još nekoliko minuta.
U vatrostalnu posudu stavite sloj krompira, preko njega sloj sojine smese, i ponovite dok ne potrošite sve sastojke.
U šolji pomešajte biljno mleko i brašno, pa prelijte musaku. Stavite je u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite 30-40 minuta dok se ne zapeče.
2. Posna supa od povrća
Sastojci:
2 krompira
2 šargarepe
1 crni luk
1 manja glavica cvekle
1 tikvica
1 veza peršuna
2 lovorova lista
So, biber
Maslinovo ulje (po želji)
Priprema:
Povrće operite i iseckajte na sitne komade. U velikoj šerpi zagrejte malo maslinovog ulja i propržite crni luk dok ne postane staklast.
Dodajte šargarepu, krompir, tikvicu i cveklu, pa promešajte. Dodajte vodu (oko 1.5 litra) i lovorov list.
Kuvajte supu na srednje jakoj vatri oko 30 minuta dok povrće ne omekša.
Na kraju, dodajte iseckani peršun, so i biber po ukusu. Služite toplo.
3. Posni rižoto sa pečurkama
Sastojci:
1 šolja pirinča
200 g pečuraka
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 šolja povrtnog bujona
1 kašika maslinovog ulja
So, biber
Peršun (po želji)
Priprema:
Na maslinovom ulju propržite sitno iseckan crni i beli luk dok ne omekšaju. Dodajte pečurke iseckane na tanke kriške i pržite dok ne puste tečnost i ne porumene.
Dodajte pirinač i dobro promešajte. Zatim dodajte povrtni bujon (ako nemate bujon, može se koristiti obična voda sa začinima) i kuvajte dok pirinač ne upije svu tečnost i postane mekan, oko 20 minuta.
Na kraju dodajte so, biber i peršun po ukusu. Poslužite toplo.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.