Prema novom istraživanju, ljudi mogu da smanje rizik od srčanog udara promenom svojih navika, uključujući i vreme u kom jedu.
Naučnici kažu da je savremeni način života doveo do specifičnih loših navika u ishrani, poput kasne večere ili preskakanja doručka, koji se smatra najvažnijim obrokom u danu.
Jedno francusko istraživanje pokazalo je da ljudi koji jedu u 9 sati ijutru imaju šest odsto veću šansu da razviju kardiovaskularne bolesti od onih koji doručkuju sat ranije. Večera posle 21 sat povezana je sa 28 odsto većim rizikom od cerebrovaskularnih bolesti, kao što je moždani udar, u poređenju sa jelom pre 20 časova, prenosi Mirror.
Istraživački tim je koristio podatke od više od 103.000 Francuza prosečne starosti od 42 godine da bi proučio povezanost između obrazaca unosa hrane i kardiovaskularnih bolesti.
„Rezultati pokazuju da je jedenje prvog obroka kasnije u toku dana, kao što je preskakanje doručka, povezano sa većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Na primer, osoba koja jede prvi obrok u 9 sati ima šest odsto veće šanse da razvije kardiovaskularne bolesti nego osoba koja jede u 8 sati ujutro“, rekao je dr Bernard Srour
Duže trajanje noćnog gladovanja, odnosno vreme između poslednjeg obroka u toku dana i prvog obroka sledećeg dana, povezano je sa smanjenim rizikom od cerebrovaskularnih bolesti. Ovo podržava ideju da je bolje jesti prvi i poslednji obrok u danu ranije, prenosi index.hr.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.