Bundeva je kraljica jeseni, potiče iz Centralne Amerike, tačnije iz Meksika. Kasnije su je Španci doneli u Evropu, te je na našu veliku sreću i danas koristimo u ishrani.
U nekim zemljama kao što je Kanada i Amerika postoji tradicija pravljenja pite od bundeve povodom određenih praznika. Narandžasta boja bundevinog mesa inspiriše na razne recepte, u našem slučaju je to potaž.
Šta nam je sve potrebno:
- 1 kg bundeve
- 2 srednje šargarepe
- 2 krompira
- 1 veći luk
- 2 čena belog luka
- So, biber, peršun
- pavlaka za kuvanje, bučno ulje
Način pripreme:
Očistite bundevu i povrće i stavite sve zajedno da se kuva. Kuvajte dok ne postane mekano.
Procedite povrće i ostavite vodu od ceđenja sa strane.
Skuvanu bundevu sa povrćem izmutiti štapnim mikserom, dodajući vodu od kuvanja. Sami dozirajte količinu vode u zavisnosti od toga koliko želite da vam bude gust potaž.
Ako želite kremast potaž dodajte komadić putera, maslinovo ulje ili bučno ulje (ulje od bundeve), koje je fantastične arome i tamne boje.
Nakon toga dodati so, biber, naseckani peršun.
Prilikom serviranja možete dodati nekoliko kapi pavlake za kuvanje. Ako želite da vam potaž od bundeve bude jedan lagani obrok servirajte ga uz domaće krutone. Hleb isecite na kockice poprskajte maslinovim uljem, belim lukom u prahu, mogu i drugi začini koje volite, sve to izmešajte i stavite u rernu na 10 min (180C).
Uživajte!
https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.