Uključivanje dosta antiinflamatorne hrane, poput povrća, u vašu ishranu može pomoći da sprečite hroničnu upalu.
Većina nas pretpostavlja da je sveže najbolji izbor kada je u pitanju opskrba povrćem. Ali to je uobičajen mit. Smrznuto povrće je jednako hranljivo kao i sveže povrće, a među zamrznutim namirnicama koje vredi jesti su grašak, batat, kao i zeleno lisnato povrće.
Povrće može značajno doprineti smanjenju upala u organizmu. Mnoge vrste povrća sadrže antiinflamatorna svojstva zbog prisustva određenih nutrijenata poput vitamina, minerala, vlakana i fitohemikalija.
Grašak
Grašak ne dobija toliko pažnje kao drugo zeleno povrće poput kelja ili spanaća, ali ne zaboravite ga. Jedna šolja kuvanog graška obezbeđuje više od 10 procenata dnevne vrednosti vitamina C, antioksidansa koji može da smanji upalu. Takođe, grašak sadrži različite fitonutrijente kao što su flavonoidi, karotenoidi i polifenoli, a svi oni pomažu u borbi protiv upale i oksidativnog stresa koji može oštetiti vaše ćelije.
Slatki krompir
Dok se beli krompir često označava kao „loš“ ugljeni hidrat, slatki krompir je generalno zdravija opcija. Slatki krompir je bogat sa dva vitamina poznata po svojim antiinflamatornim svojstvima, a to su vitamini A i C. Naime, jedan srednji slatki krompir obezbeđuje više od 100 odsto dnevne vrednosti vitamina A.
Brokoli i karfiol
Brokoli i karfiol generalno imaju ista antiinflamatorna svojstva. Na primer, obe namirnice su dobar izvor vitamina C i pune su antiinflamatornih jedinjenja kao što je sulforafan, za koji se pokazalo da smanjuje upalu i oksidativni stres.
Mešavina paprike i crvenog luka
Čuvanje kesice mešavine bibera i crvenog luka u zamrzivaču je odličan način da skratite vreme seckanja. Ova mešavina je takođe jednostavan način da napunite svoj tanjir raznim antiinflamatornim jedinjenjima. Paprika je bogata vitaminom C, koji se bori protiv upale. Takođe sadrže flavonoid kvercetin, koji pomaže u zaštiti od hroničnih bolesti kao što su dijabetes i rak. Inače, crveni luk je takođe bogat kvercetinom, pa kombinovanje ova dva u jelu udvostručuje korist.
Zeleno lisnato povrće
Smrznuti spanać nije jedino lisnato povrće koje dobro podnosi zamrzavanje. Kelj i zelenilo su takođe odlične opcije, posebno kada želite da dodate više antiinflamatornih namirnica u svoju ishranu. Dok neko smrznuto povrće može postati vodenasto i kašasto kada se zagreje, lisnato povrće obično zadržava svoju strukturu, prenosi EatingWell.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.