podgrevanje povrćaFoto: Monkey Business Images / Shutterstock.com

Istina je da je šteta bacati hranu, ali neke namirnice su toliko problematične za čuvanje i podgrevanje, da im je najčešća sudbina da završe u smeću. Podgrevanje povrća je naročito sporno jer neke njegove vrste imaju tendenciju razvijanja bakterija i štetnih jedinjenja ako se podgrevaju i duže stoje. Na naročito zlom glasu zbog toga su spanać i krompir, dok oko ostalih vrsta povrća postoje različiti stavovi.

Pravila za podgrevanje povrća

Ako pitate nutricioniste, reći će vam da je podgrevanje povrća bolje preskočiti, ali u slučaju da je to iz nekog razloga neizbežno, poželjno je držati se određenih pravila.

Prvo što treba zapamtiti je da se povrće poput spanaća, šargarepe, repe i celera podgreva na niskoj temperaturi, jer se u termički obrađenom povrću spomenutih vrsta pri ponovnom izlaganju visokim temperaturama nitrati mogu pretvoriti u potencijalno opasne toksine.

Drugo pravilo je da se povrće sme podgrevati samo jednom, piše Slobodna Dalmacija.

Tehnike za podgrevanje povrća

Što se tiče tehnika podgrevanje, one zavise od načina na koji je povrće pripremljeno. Pečeno povrće je najbolje podgrevati u rerni ili na tiganju. Ako koristite rernu, povrće složite na papir za pečenje, prelijte s malo maslinovog ulja i pecite 10-15 minuta na temperaturi od 150°C.

Ako ćete koristiti tiganj, odaberite onaj sa neprianjajućim dnom i povrću dodajte malo maslinovog ulja pa ga zagrejte na srednje jakoj vatri. Na kraju mu možete dodati i malo butera za bolji okus.

Povrće kuvano na pari je, za razliku od pečenog, najbolje podgrejati u mikrotalasnoj pećnici na umerenoj temperaturi. Povrće najprie zamotajte u plastičnu foliju, kako bi bolje zadržalo hranjive materije i sokove, pa ga ostavite u mikrotalasnoj pećnici dva do tri minuta.

Ako ipak želite da podgrevate kuvano povrće na šporetu, koristite umerenu vatru i takođe mu dodajte malo maslinovog ulja i ne zaboravite da ga povremeno mešate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari