Dani praznovanja i slavlja su pred nama, vreme kada se okuplja porodica, vode prijatni razgovori i uživa u toplini doma. Slavska trpeza, ukrašena jelka, zdravice i pokloni najbolje opisuju završetak godine, koja se najlepše ispraća uz slasne zalogaje.
Gurmanske đakonije, ukusni komadi mesa, mirisna peciva i salate svojim aromama slavski i praznični sto čine bogatijim, a uz „Zlatiborac“ proizvode svaka trpeza još je zanimljivija, slasnija i drugačija.
Svi se sećamo vremena kada su naše bake, ti vrhunski šefovi kuhinje, na stolove iznosile najlepše delicije. Tradicionalna jela i dalje su nezamenjivi deo prazničnog ugođaja, a zahvaljujući vrhunskom kvalitetu i trajanju, „Zlatiborac“ proizvodi dobili su svoje mesto u domaćinskoj priči.
Danas vam je za besprekornu trpezu dovoljno da imate ljubav prema hrani, želju za kuvanjem i „Zlatiborac“ proizvode. Svinjske rolnice punjene „Zlatiborac“ šunkom, pečenje punjeno „Zlatiborac“ čvarcima, torta od palačinki i „Zlatiborac“ slanine samo su neki od predloga koji će savršeno upotpuniti dane radosti i veselja u svakom domu. Prepustite se mašti i poklonite sebi, članovima porodice i dragim gostima izuzetno gurmansko iskustvo. Želimo vam ukusnu trpezu, jer ne postoji iskrenija ljubav od one prema hrani!
Vreme je darivanja, stoga radosno sa vama delimo ovaj „Zlatiborac“ praznični recept:
Mimoza salata sa Zlatiborac stišnjenom šunkom (4-6 porcija)
- 1 kg krompira
- 400 g Zlatiborac stišnjene šunke
- 4 jaja
- 300 kg kačkavalja
- 300 g majoneza
- 200 g kisele pavlake
- so, po ukusu
- peršunov list
Dobro oprati krompir, pa ga kuvati sa ljuskom oko 30-35 min. Skuvan krompir ostaviti van vode da se ohladi. Obariti jaja kuvanjem dužim od sedam minuta. Zlatiborac stišnjenu šunku iseckati na kockice.
Oljuštiti krompir, pa ga narendati na krupno rende. Narendan krompir staviti na dno posude za salatu, malo ga posoliti, pa preko njega rasporediti majonez, a zatim posuti kockice Zlatiborac stišnjene šunke. Narendati belanca, pa ih premazati kiselom pavlakom, zatim krupno narendati kačkavalj. Kao poslednji sloj narendati, na sitno rende, tvrdo kuvana žumanca.
Salatu ukrasiti sitno seckanim peršunom i ostaviti je u frižideru minimum jedan sat pre serviranja.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.