U susret nastupajućim pranicima impresionirajte vaše prijatelje, drage osobe i bez mnogo truda napravite ovaj efektni i prelepi kolač.
Možete napraviti jedan veći kolač ili nekoliko manjih, sve u zavisnosti koliki broj gostiju očekujete, važno je da ga praznično ukrasite.
Šta nam je sve potrebno:
- 250g keksa (spekulus)
- 150g crne čokolade
- 150g mlečne čokolade
- 100g putera
- 150g zlatnog sirupa
- 100g suvih kajsija
- 75g brusnica
- 60g oraha
Za glazuru:
- 100g bele čokolade
- 30g kokosa
- 2-3 višnje ili nar
- zeleni listovi za ukrašavanje
Način pripreme:
Naseckajte kajsije i orahe.
Na radnoj površini oklagijom usitnite keks, (trebaju nam komadići keksa), može i običan ptiber keks.
Na pari otopite čokoladu, puter sa zlatnim sirupom, mešajte.
Čokoladu pomešajte sa usitnjenim keksom, kajsijama, brusnicom i orasima.
U prigodnu posudu (treba nam oblik polulopte), stavite providnu foliju pa na nju istresite dobijenu smesu. Pažljivo pritiskajte kašikom kako bi izbacili sav vazduh.
Kada se kolač ohladi stavite ga u frižider da odstoji preko noći.
Pre nego što prevrnete kolač, dno posude u kojoj se nalazi kolač, na par sekundi zaronite u toplu vodu, kako bi lakše izašao iz kalupa. Odstranite foliju.
Belu čokoladu otopiti na pari, dodati kokos, par kapi ulja i nekoliko kašika slatke pavlake. Malo je prohladiti pa sipati na vrh našeg prevrnutog kolača. Neka se čokolada slobodno sliva.
Na vrh stavite dve višnje, maline, nar ili crvene bombone i sve to ukrasite zimzelenim listićima.
Napomena: Zlatni sirup ćete napraviti na sledeći način: dobro ukuvajte, šećer (400g), vodu (200ml) i sok od pola limuna do gustine i boje meda. Najviše liči kao kada pravite preliv za baklavu. Preporuka je da iskoristite tečnost iz nekog domaćeg slatka npr.od belih trešanja ili već koje imate u kući.
Recept inspirisan i modifikovan prema BBC Food-ovim preporukama.
Sretni praznici!
https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.