Praznično drvce (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Evo jednog veoma kratkog recepta, koji su neki kreativni i maštoviti ljudi širom sveta osmislili u svojoj kuhinji.

Provedite što više vremena sa svojim prijateljima u druženju za praznike, a svoju kulinarsku veštinu prikažite ovom interesantnom jestivom jelkicom, koja se izuzetno lako priprema, ali zato deluje veoma lepo i atraktivno.

Šta nam je sve potrebno:

  • Praznično drvce (recept) 2200ml mlake vode
  • 300g brašna
  • kesica suvog kvasca
  • so, šećer
  • 2-3 kašike ulja
  • jaje
  • žumance
  • mocarela isečena na kockice
  • 75g otopljenog putera
  • parmezan kesica
  • začini: peršun, ruzmarin, majčina dušica ili bosiljak po jednu malu kašičicu, beli luk u prahu

Način pripreme:

Kvasac, vodu, šećer i so pomešati i ostaviti da odstoji 10-15 minuta, nakon toga dodati ulje i brašno, sve zamestiti u testo. Ostaviti još pola sata da testo nadođe, potom razvući oklagijom, seći na manje komade (33-35), mocarelu  takođe iseći na komadiće.

Sir staviti u testo i praviti loptice, sve to ređati u oblik jelke, rasporediti broj kuglica da budu simetrične, premazati  razmućenim žumancetom. Staviti  u rernu da se peče na 180C, do pola sata (dok jelka ne postane rumena).

Izmešati istopljeni puter, parmezan dodati sveže naseckan peršun, ruzmarin, timijan, bosiljak, beli luk, so. Kada je testo gotovo četkicom premazati zelenu smesu preko jelke od testa.

Služiti toplo uz dodatak nekog od sosova, gotovih ili ih sami napravite (pomešajte kečap i majonez, ili majonez i senf, npr.)

Uživajte!

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari