Preporuka lista Danas i majstora veganske ishrane, šta sve možete da pripremite za novogodišnje praznike, a da je ukusno i bez namirnica životinjskog porekla.
Predjelo
Veganski kavijar – (recept Ljiljane Bogdanovski)
Sastojci:
- teglica cavi:art veganskog kavijara od algi
- krastavac
- 150 grama indijskih oraščića
- limun
- dva struka mirođije
- dve- tri rotkvice
Priprema:
Potrebno je prvo pripremiti kremu od indijskih oraščića. U jednoj posudi potopiti oraščiće u vodi I ostaviti preko noći. Ujutru ocediti, isprati i izblendirati ih sa limunovim sokom.
Krastavac iseći na kolutiće, odseći mu koru mestimično kako bi bilo dekorativno, na njega staviti kašičicu krema od indijskih oraščića, preko kašičicu kavijara I ukrasiti mirođijom i rotkvicama kao na slici.
Salata
Tofu salata – (recept Vege zajednice)
Broj porcija: 4
Sastojci:
- Šargarepa – 2 kom (veće)
- Dimljeni tofu – 1 blok (oko 230g)
- Čeri paradajz – 400g
- Avokado – 1 kom
- Masline – 100g (oko 25 kom)
- Rukola – 70g
- Sok limuna – 1/2
- Maslinovo ulje – 4 kasike
- Origano
- Majčina dušica
Priprema:
Izrendati šargarepu. Iseckati tofu na kockice.
Iseckati masline na kolutiće. Iseckati čeri na kolutiće.
Iseckati avokado na kockice. Iscediti limun.
Pomešati sve sastojke i dodajte rukolu i limunov sok. Začiniti maslinovim uljem i začinskim biljem. Po želji možete dodati i so.
Glavno jelo
Soj(ćur)ka na podvraku – (recept Olivere Rosić)
Kiseli kupus – moja omiljena hrana tokom zime! Posna – veganska jela ne moraju neminovno da budu i jako skupa – da vidimo kako da pripremimo tradicionalno zimsko jelo, podvarak – veganski i posno. Na moj način.
Potrebani su vam:
- dobar kiseli kupus (najbolje domaći),
- sojini odresci,
- ulje,
- kokosovo ulje,
- začini, biber,
- soja sos Tamari ili Shoyu,
- dimljeni tofu po želji
Prvo, sojine šnicle, u količini od oko 300 gr za 4 do 6 osoba potopite u hladnu vodu, a onda ih tako, iz hladne vode skuvajte. Sojine odreske kada su gotovi, isperite u đevđiru pod mlazom vode od pene koja se strvorila tokom kuvanja. Iscedite ih dobro.
Pripremite pac za šnicle:
Oko 0.3 dcl ulja, tri pune kašike soja sosa po izboru, domaći suvi biljni začin od povrća (ja uvek kupujem onaj koji ne sadrži natrijum glutaminat) po ukusu, dve pune kašike pikantnog senfa, po želji i puna kašika tečne arome dima.
Sve sastojke za mariniranje odrezaka promešajte da se sjedine žičanom mutilicom. Dodajte skuvane i ocedjene sojine šnicle, promešajte drvenom kašikom i ostavite da upijaju začine i ukuse preko noći najbolje, u poklopljenoj šerpici u frižideru.
Kiseli kupus u glavicama operite, nasecite na šire rezance; Pripremite zemljanu – najbolje tradicionalnu, neglaziranu posudu za pripremu hrane u pećnici – rerni, poslažite kupus, dodajte ulje – probajte podvarak sa kokosovim uljem, dopašće vam se jako 😉 Po želji, ubacite medju kupus i tanke režnjeve dimljenog tofua. Sojine šnicle, koje su se se preko noći marinirale i upile sve ukuse, poredjajte u kiseo kupus, sve kao i kod tradicionalnog jela. U kupus stavite i koji lovorov list i par zrna bibera. Složite svoje jelo i stavite u rernu, ne na previše jaku vatru, oko 180 C, tako da ne izgori, već da se lepo zapeče, idealno bi bilo u šporet na drva.
Za prilog možete da obarite beli krompir u ljusci. Kada je podvarak gotov, poslužite ga uz kuvani krompir , ren ili svežu ljutu papriku ili mladi luk i rotkvice.
Dezert
Vegan banana torta (recept Snežane Milovanović)
Sastojci:
- 250 mlevenog vegan keksa
- 200 g kakao vegan krema sa susamom
- – 250 g vegan mascarponea
- – vegan šlag – 500 ml
- – kg banana (6-7 kom)
- – crna čokolada – 200 g
- – vruće smesa šlaga – 100 ml
Kora: mleveni veganski keks pomešati sa kakao vegan kremom i staviti pritiskanjem kao podlogu u modlu za tortu.
Preko kore narezati stubiće banana visine oko 3cm i poređati ih jedan do drugog po celoj površini.
Krem: Umutiti 500 ml vegan šlaga i umešati u njega 250 gr maskarpone krema.
Preko torte preliti glazuru od zagrejane smese za šlag (kašika šlaga i 80ml vode) u kojoj treba rastopiti 200 gr crne čokolade.
U frižideru hladiti 2 sata
Ukrasiti je odozgo istom glazurom sa špricem.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.