Ostalo je malo manje od nedelju dana do Uskrsa, pa mnogi uveliko kupuju namirnice i osmišljavaju prazničnu trpezi. U slučaju da vam ponestaje ideja, a želeli biste da sa svojim ukućanima pripremite nova jela, imamo četiri ukusna predloga.
Slana torta
POTREBNO JE: 1 paket slanih korica za rozen tortu, 600 g feta sira, 8 dl kisele pavlake, 100 g majoneza, so, biber, beli luk u prahu, 350 g šunke, 4 kuvana jaja, 10 kiselih krastavčića, 100 g maslina, 150 g kačkavalja, peršunov list.
PRIPREMA: U jednu činiju izrendajte jaja, u drugu kisele krastavčiće i ocedite ih od viška tečnosti, a u treću iseckajte masline. Napravite premaz od sira, tako što ćete viljuškom izgnječiti feta sir, pa dodati kiselu pavlaku, majonez, so, biber i beli luk u prahu. Tacnu na koju ćete slagati tortu premažite sa tri kašike premaza od sira i na to stavite prvu koru. Nju takođe premažite premazom od sira, pa pospite polovinom kuvanih jaja. Svaku novu koru mažite sa donje strane sirom, pa je stavljajte namazanom stranom na dole, a zatim i odozgo mažite sirom. Na sledeću koru rasporedite polovinu krastavčića. Zatim na treću koru namazanu i sa jedne i sa druge strane sirom složite polovinu listova šunke, pa ponovite red jaja, pa krastavčići, pa šunka. Ostatku premaza od sira dodajte iseckane masline i nafilujte pretposlednju koru. Odozgo stavite poslednju koru i providnom folijom umotajte tortu zajedno sa tacnom, opteretite je kuhinjskom daskom i ostavite da prenoći u frižideru. Ostatak sira sačuvajte za sutradan, za premazivanje torte pre serviranja. Kada se torta dobro ohladila odmotajte je, premažite sirom ili samo kiselom pavlakom, pa odozgo narendajte kačkavalj i ukrasite peršunovim listom.
Lotos torta
POTREBNO JE: 10 belanaca, 250 g šećera, 1 kašika sirćeta, 250 g seckanih oraha, 100 g nutele ili nekog drugog krema. ZA FIL: 10 žumanaca, 10 kašika šećera, 7 kašika brašna, 1 l mleka, 100 g čokolade za kuvanje, 250 g maslaca. ZA GLAZURU I ŠLAG: 100 g čokolade za kuvanje, 20 g putera, 5 kašika mleka, 500 ml slatke pavlake.
PRIPREMA: Belanca umutite sa šećerom i sirćetom. Na veći okrugao pleh stavite papir za pečenje i na njega seckane orahe, pa preko njih izlijte belanca. Stavite u rernu na srednju temperature, da se više suši nego peče. Kada je gotovo prevrnite koru, tako da orasi budu gore. Kada se ohladi namažite koru nutelom. Za fil umutite žumanca, šećer, brašno i malo mleka, pa ulijte u litar kuvanog mleka. Skuvajte kao puding i podelite u dva dela. Prvi deo ostaje žuta krema, a u drugi dodajte istopljenu čokoladu. U svaki deo staviti pola umućenog putera i dobro izmešajte. Na ohlađeno testo stavljajte fil sa kašikom za sladoled, 1 kuglica žutog fila, 1 kuglica braon fila i tako redom dok ne potrošite fil. Preko fila stavite glazuru od čokolade, putera i mleka. Kada se glazura stegne preko nje stavite umućenu slatku pavlaku. Ukrasite po želji i dobro ohladite pre služenja.
Punjeni rolat od mlevenog mesa
POTREBNO JE: 500 g mlevenog mesa, 2 kašike prezli, 2 sredine hleba natopljene u malo mleka, 1 glavica crnog luka sitno iseckanog, 1 čen belog luka sitno iseckanog, 2 jaja, 1 kašičica soli, 1/2 kašičice mlevenog bibera, 1 kašika iseckanog peršuna, 1 kašika iseckanog lista celera, 1 kašičica isitnjenog ruzmarina, 1 kašičica isitnjenog bosiljka. ZA PUNJENJE: 150 g šunke, 150 g kačkavalja, 1/2 crvene paprike, 2 kašike kisele pavlake.
PRIPREMA: Kačkavalj, šunku i papriku iseckajte na kockice. Sve sastojke za rolat dobro sjedinite. Pleh za pečenje obložite pek papirom, preko stavite parče celofana, a na celofan izručite sjedinjenu osnovu za rolat. Utapkajte sve lepo dlanovima na veličinu približno 30×20 centimetra, pa preko rasporedite kačkavalj, na nekoliko mesta kiselu pavlaku, šunku i papriku. Pomoću celofana pažljivo formirajte rolat. Uvijajući rolat, nežno zatvarajte krajeve i na kraju izvucite celofan tako da rolat ostane na papiru za pečenje. Pecite rolat na 220 stepeni, prekriven alu-folijom, oko 15 minuta. Zatim otkrite i pecite još 30 minuta, odnosno dok lepo ne porumeni.
Zapečena pohovana piletina
POTREBNO JE: 600 g pilećeg filea, 1-2 kašičice mešavine suvih začina, 200 g prezli, 5 jaja, ulje za prženje, 200 g kačkavalja, 200 ml kisele pavlake.
PRIPREMA: Tanko isečenu piletinu pospite suvim začinom. Meso uvaljajte u prezle, zatim u četiri razmućena jaja, pa ponovo u prezle. Pržite piletinu u zagrejanom ulju do svetlo-žute boje, pa slažite u vatrostalnu posudu i pospite narendanim kačkavaljem. Složite i drugi red mesa, pa kačkavalj i na kraju prelite kiselom pavlakom pomešanom sa preostalim jajem. Zapecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 20 minuta.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.